WIJ ZIJN EEN VITALE EN ESSENTIËLE SECTOR. GELUKKIG MAAR, WE MOCHTEN EN MOGEN ONZE BEDRIJVEN OPENHOUDEN TIJDENS INTELLIGENTE- EN VOLLEDIGE LOCKDOWNS. VELEN VAN ONS EXCELLEERDEN IN LUNCHROOMS, ORGANISEERDEN WASACTIES OF HIELPEN OP EEN LUDIEKE MANIER COLLEGA-ONDERNEMERS DIE HUN WINKEL WÉL GEDWONGEN MOESTEN SLUITEN.

Gedurende het jaar werd de roep om thuis te gaan werken groter en groter. De maatregel die ons het hardst trof was de avondklok. Wij moesten ‘gedwongen’ thuiszitten van 21:00 uur tot 04:30 uur.

Uiteraard was dit een maatregel die ons in onze privésituatie raakte. Zoals elke maatregel die genomen is. Je probeert er maar wat van te maken. Zelf hebben we twee hondjes, waarvan de voetzooltjes versleten zijn van de lange wandelingen die we hebben gemaakt. En de coronakilo’s zijn volop aanwezig en met slijterij Dikkers in Hoogeveen heb ik geen medelijden…

We moesten onze bedrijven tijdens de avondklok wél gesloten houden. Althans, voor de niet essentiële producten. Logisch leek het dat we dan alleen tijdens de avondklokuren deze beperking kregen opgelegd. In de praktijk bleek echter dat wij niet tot 04:30 uur deze beperking kregen opgelegd, maar tot 06:00 uur. Dat dit vragen opriep vanuit de gedachte dat wij een vitale en essentiële sector zijn, was dan ook logisch. Veel collega’s hebben een 24-uursopenstelling. Zij hebben niet eens een slot in de deur. Moet je dan voor die korte periode (waarin klandizie niet is te verwachten, iedereen zit immers thuis) alle zoetwaren, frisdranken en tabak afdekken? Met alle discussies met gasten tot gevolg.

Wij hebben achter de schermen intensief contact gehad met het Ministerie van Economische Zaken over dit onderwerp. Maar wij hielden ons op de vlakte. Het gaf geen pas om ons als Calimero te gedragen. Wij mochten onze bedrijven zonder beperkingen alle lockdown-perioden openhouden. Dat vervoerdersorganistatie er wat van vonden was natuurlijk voor ons wél een goede zaak (en dat ondersteunden we ook), maar we wilden geen initiatiefnemer zijn.

Wat mogen we blij zijn dat we in Nederland wonen. De hulp vanuit de overheid voor ons en onze (ondernemende) klanten is gigantisch. De afgelopen kabinetten hebben goed op de winkel gepast, zodat dit nu mogelijk is. Natuurlijk hebben wij altijd wat aan te merken, en niet alles gaat goed, maar Nederland kan vooruit. En dat doen wij ook! Vooruit!

“Wat mogen we blij zijn dat we in Nederland wonen”

Ewout Klok

Voorzitter, BETA