De afgelopen tijd heb ik heel wat afgezoomd, geteamviewd en geskypet

De afgelopen tijd heb ik heel wat afgezoomd, geteamviewd en geskypet. Een nieuwe manier van vergaderen waarbij ik niet meer zo’n kleine 200 kilometer in de auto zit om bij ons kantoor in Den Haag te komen. En daarna weer terug natuurlijk. Scheelt veel tijd. En het is daardoor best effectief. Het enige wat ik enorm mis zijn de gesprekken in de wandelgangen. Die zijn er niet meer. En dat zijn nou juist de momenten waarbij je belangrijke randzaken hoort. Maar dat ter zijde.

Op 12 mei hadden we samen met de VNPI (Vereniging Nederlandse Petroleum Industrie) zo’n online vergadering. Hierbij schoof niet de minste deelnemer aan: staatssecretaris Paul Blokhuis. Hij wilde graag kennismaken met onze branche. Hoofdonderwerp was het terugdringen van de tabaksverkoop.

Het werd een zeer constructief gesprek, waarbij ons nogmaals zeer duidelijk werd verteld dat de verkoop van tabak écht gaat stoppen in 2040. Aan de andere kant begreep hij zeer goed dat tankstations niet van de één op de andere dag kunnen stoppen met de verkoop van rookwaren. Het is voorlopig nog een erg belangrijke omzetgroep en daar moet verantwoord mee worden omgegaan. Belangrijkste uitkomst was dat de staatssecretaris daarom ons zelf de verantwoordelijkheid gaf om als branche met een gefaseerd plan te komen hoe wij één en ander denken te gaan bewerkstelligen.

“Het is geen kwestie van ‘kiek’n wat het wordt’, maar gewoon doen.”

Ewout Klok

Voorzitter, Belangenvereniging Tankstations

Op 1 oktober krijgen we te maken met een nieuwe uniforme uitstraling van een pakje sigaretten. Dat heet ‘plain packaging’. Op 1 januari 2021 zijn we verplicht de tabaksproducten te gaan verkopen achter deurtjes. Dat heet in vakjargon ‘displayban’. Om tabaksverkoop te behouden zullen we hieraan mee moeten werken. Het is geen kwestie van ‘kiek’n wat het wordt’, maar gewoon doen. Zijn we daar klaar voor? Hebben we al nagedacht over hoe we dit gaan invullen? Neem nú al  maatregelen, voordat er drukte op de markt ontstaat bij interieurbouwers of andere soortgelijke bedrijven. De kans bestaat dan dat u achter het net vist en daarvoor is tabak echt te belangrijk.

En wat ik u ook wil meegeven: houdt u aan de regels van het RIVM, zoals 1,5 meter afstand en handen wassen. Ik voeg daar graag nog een speciale regel aan toe. Blijf controleren op leeftijd bij tabaksverkoop. Dat scheelt boetes en helpt ons allemaal in het behoud van de verkoop van tabak.

Zorg goed voor u zelf en voor elkaar.