OM KLANTEN OPTIMAAL TE KUNNEN BLIJVEN BEDIENEN NOPEN DE HUIDIGE MARKTONTWIKKELINGEN TANKSTATIONS TOT CREATIVITEIT. EN EENS TE MEER BLIJKT DAT DE SECTOR BESCHIKT OVER EEN ONWRIKBARE ONDERNEMERSGEEST. EEN OVERZICHT.

Tankstations zijn als vitale sector aangemerkt en mogen de deuren openhouden. Of beter, moéten de deuren openhouden omdat anders Nederland letterlijk helemaal tot stilstand komt. Maar om het bedrijf open te kunnen houden, zijn wel tal van voorzorgsmaatregelen nodig om de kans op verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Zo zijn posters en ander materiaal ontwikkeld. Dit kan worden gebruikt in de communicatie richting klanten: liever pinnen dan contant, anderhalve meter afstand houden en graag zo snel mogelijk na afrekenen de shop verlaten. En vergeet de dieselhandschoentjes niet bij het tanken. Daarnaast zijn er door onder meer BETA meldpunten geopend voor alle vragen. Ondernemer Ewout Klok, en voorzitter van BETA, neemt de maatregelen vanzelfsprekend
in acht. “Klanten zijn welkom bij ons, maar ze moeten zich wel aan de regels houden.” Het is rustig op zijn station. “Je ziet het effect van de eerste persconferentie van premier Mark Rutte terug. De ernst is daarna goed doorgedrongen en mensen blijven massaal thuis en gaan niet de weg op.” Maar als de klanten niet naar het station van Ewout komen, dan komt Ewout wel naar de mensen toe. “Iedereen heeft hier last van, en er zijn sommige sectoren die al hun omzet hebben zien verdampen. Wij hebben nog omzet, daar ben ik op zichzelf al blij mee. En om die omzet een beetje te stimuleren, en dan vooral die van de lunchroom bij mijn tankstation, heb ik de focus verlegd van het beleggen en serveren van de broodjes ter plekke naar bezorging. Normaal is het hier van ‘s ochtends tot ‘s avonds een drukte van belang. Gasten komen voor ons selfservice ontbijt met vers belegde broodjes, fruit en jus d’orange, dat wordt geserveerd van zes tot acht in de ochtend, voor lunchbroodjes, voor de barista die heerlijke Mocca D’Or koffies bereid, waaronder een latte macchiato, cappuccino en espresso of voor een snack. Maar nu is het stil, vandaar dat we meer inzetten op bezorging. In de maand maart krijgen klanten tien procent korting op hun bestelling.”

“Je kunt wel van alles uit de kast halen, maar als je daarmee een grote groep klanten trekt, ontstaan er ook problemen”

Regina Schipper

Directeur, Schipper Tankstations

Agf van een lokale teler

Ondernemerschap in deze onzekere tijden noopt tot creativiteit, weet Klok. “Maar het is lastig hoor, het land zit op slot. Vind dan maar eens iets waarmee je toch mensen weet te bereiken, zonder dat je daarmee de kans op verdere verspreiding van het coronavirus vergroot. Want dat is toch echt het allerbelangrijkste: het voorkomen van verdere verspreiding. Immers, hoe eerder het virus onder controle is, hoe eerder wij weer op een normale manier klanten kunnen ontvangen.” Het is ook de gedachte van Regina Schipper
van Schipper Tankstations. “Je kunt wel van alles uit de kast halen, maar als je daarmee een grote groep klanten naar je bedrijf trekt, dan ontstaan er ook problemen.” Ook bij Regina is het rustig in de stations in Rotterdam en Capelle aan den IJssel. Toch is Regina niet bij de pakken gaan neerzitten: zij presenteert groente en fruit van een lokale teler op het Shell-station in Capelle aan den IJssel. “De teler is een kennis, hij kon door de coronacrisis nergens heen met zijn groenten en fruit. Toen hebben wij dit bedacht. Ik vond dat eigenlijk wel passend: groenten en fruit behoren toch tot de eerste levensbehoefte van mensen. En omdat mensen zijn gaan hamsteren, en supers daardoor kampten met lege schappen, was het ook min of meer in het maatschappelijke belang dat wij deze actie hebben opgetuigd.” In kratten voor het tankstation staan de aardappelen, tomaten, ananassen en bananen opgesteld. Klanten kunnen ze zelf pakken en kunnen zelfs een doos met een mix van aardappelen, groenten en fruit kopen voor 15,95 euro. De omzet die de producten genereren, komt in zijn geheel ten goede aan de teler. “De klanten reageren allemaal heel positief; ze vinden het een fantastisch sympathiek initiatief. Maar de agf ook daadwerkelijk kopen, dat is dan een tweede. Het is nu eind maart, we hebben nu zo’n tweehonderd stuks groenten en fruit verkocht.”

Gratis bos tulpen

Ook andere tankstations lanceerden feelgood-acties. Neem Gecu Auto Totaal Service in Culemborg. Zij hebben op 20 maart aan alle klanten een gratis bos tulpen uitgedeeld. “Het zijn onzekere tijden, graag geven wij onze klanten een oer-Hollands steuntje in de rug”, verklaart het bedrijf de actie. Maar dat is nog niet alles. Hoewel de brandstofprijzen al erg laag zijn, ontving diezelfde tankklant op 20 maart een korting vanaf de landelijke adviesprijs van 22 cent op een
liter benzine en 18 cent op een liter diesel. Ook kunnen mensen die in de zorg werken bij Gecu Auto Totaal Service een auto huren met 50 procent korting. “Het zijn onzekere tijden en mensen in de zorg werken op dit moment hard en veel. Sommige zorgverleners hebben geen vervoer om naar hun werk te gaan”, motiveert de directie van Gecu het initiatief. En voor de kinderen thuis heeft het bedrijf een kleurplatenwedstrijd geïnitieerd, waarbij men kans maakt op drie cadeaubonnen ter waarde van 15 euro. Ook bij Esso Raap aan de A50 bij Apeldoorn actie. Zij hebben ingehaakt op de oproep van onder meer minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat om truckers te voorzien van een natje en droogje. Immers, alle wegrestaurants en chauffeurscafés zijn dicht en waar moeten de truckers nu hun koffie en balletje gehakt kopen? En waar kunnen ze ‘aanleggen’ voor een sanitaire stop? “Bij ons. Jullie staan klaar voor ons en wij staan klaar voor jullie”, schrijven de medewerkers van het Esso-station op Facebook. Zij doelen op het feit dat veel truckers overuren maken om bijvoorbeeld de supermarkten te bevoorraden. “Voor alle vrachtwagenchauffeurs die nergens welkom zijn… kom tanken bij Esso Raap, A50 afslag Apeldoorn Noord, richting Zwolseweg. Tank en stop voor een gratis wc-stop, koffie en een balletje gehakt. Wij zijn van negen tot acht open.” Van de 4.100 tankstations in Nederland heeft de helft minstens een wc of wat eten en drinken te bieden. Behalve Esso Raap waren er bij de start van de coronacrisis in Nederland meer ondernemers die truckers een warm welkom heetten. Pomppersoneel kan eten en drinken zonder bezwaar meegeven aan truckers, want afhalen van eten is nog toegestaan. “Stel dan meteen ook toiletten en douches ruimhartig beschikbaar”, was de oproep van Van Nieuwenhuizen.

“Mijn shop heeft twee ingangen, eentje heb ik er afgesloten en ingericht als afhaalloket voor klanten die via de app een vers belegd broodje hebben besteld. Zij blijven in de auto zitten, wij leveren het broodje door het raam af.”

Nandor Trumpi

Eigenaar, Tankstation Trumpi

Via de drive-thru

Bij de EG Group hebben ze op sommige stations een drive-thru geopend van het foodconcept GO Fresh Bakery. Op deze manier is het assortiment aan vers- en convenience producten voor onderweg toch bereikbaar voor veel klanten die houden van een snack, een belegd broodje, een salade en een vruchtensapje. EG Group staat hierin overigens niet in zijn eentje. Ook Nandor Trumpi gooit het over deze boeg. Hij biedt klanten de mogelijkheid om een broodje via de Trumpi-app bij zijn geïmproviseerde drive-thru te bestellen en af te halen. “Mijn shop heeft twee ingangen, eentje heb ik er afgesloten en ingericht als afhaalloket voor klanten die via de app een vers belegd broodje hebben besteld. Zij blijven in de auto zitten, wij leveren het broodje door het raam af.” Het is een origineel idee, dat al aardig wat klanten heeft getrokken. “Maar het heeft niet kunnen voorkomen dat mijn omzet terug is gelopen. Normaal realiseer ik een dagomzet van zo’n twaalf- à dertienhonderd euro in de bakery inclusief snacks, nu is dat zo’n zevenhonderd euro. Dat is dus bijna de helft minder.” Nandor doet er wel alles aan om klanten te wijzen op het feit dat de lunchroom gewoon open is en klanten een broodje kunnen bestellen en afhalen. “We hebben spandoeken laten maken voor aan de weg. Hierop communiceren wij dat de bakery open is voor het afhalen van de lekkerste broodjes van Breda”, aldus de ondernemer. En daarnaast bezorgt Trumpi ook broodjes. Het tankstation heeft namelijk een eigen Trumpi e-foodstore, waar klanten bestellingen kunnen plaatsen en deze kunnen afhalen of laten bezorgen. Aan deze e-foodstore is een app gekoppeld, waardoor bestellen in een handomdraai is geregeld, verzekert Nandor. De bestellingen worden gratis geleverd vanaf 25 euro. “Maar men kan de bestelling nu dus ook gratis afhalen in de drive-thru. En we vinden het juist zo belangrijk dat men de broodjes via de app bestelt en afrekent via iDeal. We willen natuurlijk wel dat alle voorzorgsmaatregelen in acht worden genomen dat verspreiding van het virus wordt tegengegaan.” Hiervoor heeft Nandor overigens ook speciaal plexiglazen wanden laten maken die bij de kassa’s zijn geplaatst en de caissière afschermen van de klant. “Ja, dit vraagt wel om een andere manier van ondernemen”, zegt Nandor met gevoel voor understatement. “Behalve dat mensen huiverig zijn om de deur uit te gaan, houden ze ook de hand op de portemonnee als ze wel op pad gaan. Het zijn onzekere tijden, dat is merkbaar. Mensen zijn voorzichtig met wat ze uitgeven.”