MARCEL VAN HEERTUM HEEFT 20 JAAR HET TEXACO-TANKSTATION IN SCHIJNDEL GERUND. ZEVEN DAGEN IN DE WEEK, 365 DAGEN IN HET JAAR. IN 2018 HEEFT HIJ HET STATION OM GEZONDHEIDSREDENEN VERHUURD AAN ARGOS EN SINDSDIEN LIGT ZIJN FOCUS OP HET AANPALENDE BANDENBEDRIJF.

Pim van Heertum is een begrip in Schijndel en omstreken. Vooral vanwege het tankstation. “Mijn vader is hier zo’n 55 jaar geleden gestart. Eerst met een kolenhandel, later is daar het tankstation voor in de plaats gekomen”, aldus Marcel. Het was een station waar je nog aan de pomp werd bediend. “Dat maakte ons uniek. Net als het eigen spaarsysteem. Natuurlijk accepteerden we ook de spaarpunten van Texaco, maar ik schat in dat ruim 60 procent van de klanten deelnam aan ons eigen spaarsysteem.” Marcel heeft het station in 1998 overgenomen van zijn vader en het verder uitgebouwd. “We zijn toegegroeid naar een allround servicebedrijf dat bestond uit een bandenservicebedrijf, tankstation met shop en een uitgebreide carwash.” Die carwash is in 2003 toegevoegd. “Ik had tot die tijd één kleine roll-over, te weinig voor het aantal klanten dat we bedienden. En toen ik een stuk grond van de gemeente erbij kon kopen, heb ik dat meteen gedaan. En die ruimte is toen benut met extra wasgelegenheid: twee roll-overs en vier wasboxen.”

In 2017 een herseninfarct

Het was hard werken, zeven dagen in de week en 365 dagen per jaar. “We hadden, zoals gezegd, een bediend station en werkten veel met jongeren. En ja, ik zag de mentaliteit langzaamaan veranderen. Je moet er bovenop zitten, dat was lang niet altijd leuk.” Daar kwam bij dat Marcel in 2017 een herseninfarct kreeg. “Ik moest het daarom toch wat rustiger aan gaan doen. Daarom heb ik in 2018 besloten om het tankstation te verhuren aan Argos.” Dat het Argos is geworden, was een gevoelskwestie, vertelt Marcel. “Wij werkten eigenlijk nooit met contracten met oliemaatschappijen, dus we waren vrij om te doen waar wij ons goed bij voelden. En dat was bij Argos.” Met Argos is een lange huurtermijn afgesproken. “Je weet nooit wat de toekomst brengt. Mijn zoon bijvoorbeeld kijkt meer naar het bandenbedrijf, dat wil hij op termijn overnemen. Dus voor het tankstation is het eigenlijk prima zo.”

“En ja, ik zie weleens dingetjes die ik zelf anders zou doen. Maar goed, dat is niet aan mij. En ik kan dat eigenlijk best goed loslaten hoor.”

Marcel van Heertum

Eigenaar, Texaco Schijndel

De werkplaats voor ontspanning

Marcel deed met de verhuur van het station een stap terug. Maar helemaal afstand nemen doet hij niet. “Mijn focus ligt nu op ons bandenbedrijf, daar werk ik vier dagen in de week. Ik heb veel contact met de klanten, zit achter de receptiebalie en doe wat administratie. En voor de ontspanning ga ik ook weleens aan de slag in de werkplaats. Daar hebben we vier vaste monteurs, als zij het te druk hebben spring ik bij. Gewoon ook omdat ik het leuk vind. We doen onder meer bandenwissels, apk-keuringen en het uitlijnen en balanceren van auto’s.” Hierbij heeft hij (letterlijk) zicht op zijn tankstation. “Ja, die zit hiernaast. En ja, ik zie weleens dingetjes die ik zelf anders zou doen. Maar goed, dat is niet aan mij. En ik kan dat eigenlijk best goed loslaten hoor.”