KRITERION STUDENTENPOMP AAN DE IJBURGLAAN IN AMSTERDAM IS OMGEKLEURD VAN SHELL NAAR BP. HET BIJZONDERE STATION, DAT WORDT GELEID DOOR 30 STUDENTEN, MAAKT SINDSDIEN OOK ONDERDEEL UIT VAN HET DEALERNETWERK VAN VISSERS ENERGY GROUP. “WE ZOCHTEN EEN VOLWAARDIGE SPARRINGPARTNER EN DIE HEBBEN WE GEVONDEN.”

Het is even wennen voor de klanten. Na zestig jaar Shell staat er nu ineens BP op de luifel van Kriterion Studentenpomp. “Ja, bij de start is er een verschuiving van klanten. Bovendien hebben we te maken met de sluiting van de Piet Heintunnel, die een belangrijke ader is richting het centrum. Toch zijn veel vaste klanten gebleven en is ons gevoel, en die van de klanten, positief”, aldus Tane Nieuweboer van Kriterion Studentenpomp. Zij zegt niet over één nacht ijs te zijn gegaan bij de keuze voor Vissers en BP. “Na zoveel jaren gewerkt te hebben met een vaste partner, denk je daar goed over na. We hebben ook gesproken met Shell, toch kwam Vissers Energy Group er beter uit in de gesprekken.” Dat hangt onder meer samen met condities, ondersteuning en gevoel. Nieuweboer: “Kriterion Studentenpomp heeft een platte organisatiestructuur, dit houdt in dat beslissingen samen worden gemaakt, dat iedereen verantwoordelijk is en dat iedereen recht heeft op zijn eigen mening. Die structuur moet matchen met de partner, we zochten een partij die met ons wil sparren. Echt tweerichtingsverkeer. Dat misten we in het verleden wel eens.”

Veel expertise

Hoewel Kriterion Studentenpomp een contract heeft met Vissers Energy Group, wordt de exploitatie volledig door Kriterion zelf gevoerd. “Er zit veel expertise bij Vissers, we zullen daar zeker gebruik van maken. Net zoals dat zij ook kunnen profiteren van ons unieke karakter met alleen studenten in de operatie. Jongeren hebben toch vaak andere, leuke en frisse ideeën.” Accountmanager Remco Struijk van Vissers knikt instemmend. “Het is een heel bijzondere locatie, die volgens mij heel goed bij ons past. Wij leveren brandstoffen onder het merk BP. Daarnaast ondersteunen en adviseren we daar waar nodig. Er zal veel overleg zijn, bijvoorbeeld over de bakery. Hoe kan die nog beter worden
ingekleurd? En welke trainingen zijn van toegevoegde waarde? Wij adviseren daarover, maar Kriterion beslist zelf wat ze doen. Immers, dat gaat al jaren heel goed.” De Kriterion Studentenpomp aan de IJburglaan bevindt zich onder de rook van Zeeburgereiland in Amsterdam-Oost. Het is een bovengemiddeld druk station met veel klanten die van en naar Amsterdam-Centrum rijden. “Kortingen gaven we niet of nauwelijks, dat hebben we inmiddels iets veranderd. We zitten nu vaak onder de hoogste prijs hier in de regio. En hoe dat zich in de toekomst ontwikkeld? Dat weten we nog niet. Misschien dat we in de nieuwe situatie meer kortingen gaan geven, maar vooralsnog volgen we gewoon de adviesprijs van Vissers”, legt Nieuweboer uit.

Een keur aan services

Behalve de brandstoffen biedt het station een keur aan services in een modern jasje. Het station is namelijk een paar jaar geleden helemaal verbouwd. Op Zeeburgereiland in Amsterdam-Oost verreist namelijk een nieuwe stadswijk met woningbouw, scholen, sportvelden, skatepark, werkruimte en bedrijven.

Het station heeft om die reden de nieuwe wasstraat bekleed met goudkleurige gevelbekleding met een profiel dat aansluit bij de uitstraling van de nieuwe stadswijk. Dit is ook toegepast bij het bestaande shop-gebouw, ter vervanging van het voormalige zwarte hpl-plaatmateriaal. Die bekleding wordt op enkele plekken onderbroken door donkergrijze vlakken waarop de bedrijfsnaam (bij het shopgebouw) en de naam van de wasstraat (‘de Wasfabriek’) worden gecommuniceerd. “We hebben ons station gerenoveerd en uitgebreid. Wij hebben onder meer de wasstraat uit het bestaande gebouw gehaald en ondergebracht in een apart gebouw, dat ook vier wasboxen bevat. De ruimte die hierdoor vrijkwam hebben we gebruikt om de shop te verruimen en nog meer meters te gunnen aan koffie en de bereiding van verse producten in de keuken”, aldus Nieuweboer.

“We willen een bistroachtige sfeer met zitjes creëren voor onder meer de mensen die langer in de shop verblijven, bijvoorbeeld omdat zij hun auto hier op het station opladen.”

Tane Nieuweboer

Kriterion Studentenpomp

Goed gevulde snackmuur

Het aanbod van die verse producten is ruim. Behalve een ruim assortiment aan chocolade, chips, koek en snoep biedt Kriterion dagverse broodjes en een selectie biologische producten. Klanten kunnen bij de goed gevulde snackmuur ook halal en vegetarisch snacks ‘trekken’. “We doen, als het om het versassortiment gaat, bijna alles zelf; van de samenstelling van de menukaart tot de inkoop van de producten en de bereiding van de ovensnacks. Daarnaast is hier biologische koffie verkrijgbaar van versgemalen, biologische bonen en als echte barista’s toppen wij deze naar wens af met biologische melk, soja of havermelk, al dan niet opgeschuimd.” In de toekomst komt er via de samenwerking met Vissers nog meer nadruk te liggen op de shop, blijkt uit de woorden van Nieuweboer. “We willen een bistroachtige sfeer met zitjes creëren voor onder meer de mensen die langer in de shop verblijven, bijvoorbeeld omdat zij hun auto hier op het station opladen.” Kriterion heeft die laadfaciliteiten nu overigens nog niet, maar er wordt al wel nadrukkelijk naar gekeken samen met Vissers. “Dat mag hier met het oog op het oplopende aantal elektrische auto’s, zeker in Amsterdam, niet ontbreken”, verklaart Struijk van Vissers.

Iconische luifel

Kriterion stamt uit 2002. Het station viel ook toen al niet alleen op doordat het gerund wordt door studenten, ook de luifel was iconisch. De bestaande kap uit 2002 is er nog steeds, maar inmiddels wel verrijkt met LED-strips. “Bijzonder is ook de wilde bloementuin hier op- en rondom het station. De tuin verbindt de gebouwen met het landschap om ons heen en zorgt op ons terrein op een natuurlijke manier voor bloemen en bijen”, aldus Nieuweboer. Het sluit naadloos aan op de visie van de gemeente. “Zeeburgereiland wordt een groen eiland. Er is veel aandacht voor duurzame oplossingen, daarom hebben wij ook die wilde tuin laten aanleggen. En hebben wij 122 zonnepanelen toegevoegd,
waardoor de wasstraat grotendeels energieneutraal is”, vertelt Nieuweboer. De zonnepanelen bevinden zich op het dak van de wasfabriek. Dat dak is getand, om de zonnepanelen perfect te kunnen integreren in het ontwerp van het nieuwe gebouw. Nieuweboer: “Het station heeft een moderne uitstraling die past bij wie we zijn. Bovendien is het station passend in de omgeving. En dat samen met de duurzame materialen die zijn gebruikt en het nieuwe merk BP en de samenwerking met Vissers zorgt ervoor dat wij met vertrouwen de toekomst ingaan.”

Bij Kriterion Studentenpomp werken alleen studenten. Het is daarmee uniek in de wereld. Er werken momenteel 35 studenten gemiddeld 12 uur per week. De studenten worden opgedeeld in verschillende commissies. Zo heb je een commissie die verantwoordelijk is voor inkoop, facilitaire zaken, promotie, administratie en voor personeelszaken. De commissiehoofden zetelen in het bestuur dat wordt geleid door een voorzitter. Ondanks deze structuren heeft Kriterion Studentenpomp een platte organisatiestructuur, dit houdt in dat beslissingen samen worden gemaakt, iedereen verantwoordelijk is en dat iedereen recht heeft op zijn of haar eigen mening.

Historie

Het benzinestation van Kriterion bestaat sinds 1960. Sinds juni 2000 exploiteert Kriterion het tankstation van Amsterdam op het Zeeburgereiland. Hoewel zij een contract met Vissers hebben, wordt de exploitatie volledig door Kriterion zelf gevoerd.