HET BEDRIJF DAT IN 1988 BEGON ALS AUTOBEDRIJF JAN OLTHOF WERD LATER OP MIN OF MEER ORGANISCHE WIJZE OMGEDOOPT TOT BIE OLTHOF. WIE NIET BEKEND IS MET HET DIALECT IN
OOST-NEDERLAND KAN ZICH AFVRAGEN WIE BIE IS, MAAR IN HET NEDERLANDS ZOU HET BEDRIJF BIJ OLTHOF HETEN. “ER WORDT WEL EENS GEVRAAGD NAAR BIE’’, VERTELT OPRICHTER JAN OLTHOF LACHEND, “MAAR DE NAAM ONTSTOND DOORDAT VEEL KLANTEN ALTIJD ZEIDEN: ‘IK TANK BIE OLTHOF’.”

De verklaring van die naam zegt alles over het Nijverdalse bedrijf, dat inmiddels bestaat uit een tankstation met shop en lunchroom en een autobedrijf met zo’n tachtig occasions op voorraad, een moderne werkplaats en de verhuur van aanhangers en bussen. Bie Olthof is in de loop der tijd flink gegroeid en werd in 2019 zelfs uitgeroepen tot Onderneming van het Jaar in de gemeente Hellendoorn. Het familiebedrijf wordt vooral gekenmerkt door de laagdrempelige en warme sfeer. Wie hier een tankbeurt of bezoek aan de werkplaats combineert met koffie en een broodje, krijgt geen kartonnen bekertje en voorverpakte sandwich. Men hoeft er bovendien niet bij te blijven staan, want Bie Olthof heeft een echte lunchroom. Het interieur met houten balken, knusse zitjes, vloerkleden, woonaccessoires en stijlvol servies past bij een bedrijf dat gastvrijheid serieus neemt. Hier komen klanten ook graag als ze geen brandstof nodig hebben of auto moeten ophalen na een APK, reparatie- of onderhoudsbeurt. “Op de vide (open verdieping, red.) hebben we flexwerkplekken ingericht’’, vertelt Betsie Olthof, die het bedrijf tot begin dit jaar samen met haar man Jan runde. “Die ruimte wordt regelmatig gebruikt door verenigingen en andere gezelschappen voor vergaderingen of lunches. Alles op de menukaart is vers: soepen, broodjes en ook de koeken bakken we zelf. Onze gehaktbal is zelfs beroemd, sinds hij door RTV Oost is uitgeroepen tot beste van Overijssel.’’

Offroad motorracen
Jan en Betsie hebben de afgelopen jaren geleidelijk wat stappen teruggezet om zoon Ian de ruimte te geven in het bedrijf en zelf meer tijd te nemen voor andere bezigheden. In januari droegen ze het stokje over aan Ian, die sinds 2015 werkzaam is in de onderneming die hij he el zijn leven al kent. “Ik ben geboren in het huis dat op de plek stond waar nu de shop met lunchroom staat. In dat huis was jarenlang de shop van het tankstation gevestigd en toen ik werd geboren stonden daar ook gewoon klanten te tanken. Ik ben opgegroeid met het bedrijf van mijn ouders, maar ben niet altijd van plan gewe est om het over te nemen. Offroad motorracen is een hobby van mijn vader en mij en ik heb jarenlang als monteur gewerkt voor een raceteam. Daarmee reisde ik door heel Europa. Dat stopte toen ik ongeveer 24 was. Daarna heb ik de IVA in Driebergen gedaan en ben ik in het familiebedrijf gaan werken. In 2017 ben ik in de vof gek omen en in 2019 werd Bie Olthof een bv.” Ian Olthof runt het bedrijf nu alleen, maar overlegt veel met de leidinggevenden van de werkplaats, de autoverkoop en het tankstation. “We delen inzichten met elkaar, waardoor ik er zeker niet alleen voor sta.”

Pittige tijden
Ian bouwt voort op de fundering die zijn ouders legden. Jan Olthof begon in 1988 een autobedrijf nadat hij vijftien jaar bij een Citroën-dealer had gewerkt. De schuur bij het huis in Hellendoorn was al snel te klein en het runnen van een autobedrijf bij een woonhuis was verre van ideaal. “We waren daarom erg blij toen we het bedrijf van de familie Prangsma in Nijverdal konden overnemen. Dat was een klein autobedrijf met een mini-tankstation met drie pompen en een klein winkeltje in een keet.” Het betekende dat met name Betsie Olthof zich het runnen van een tankstation eigen moest maken, terwijl Jan druk was met de reparatie van en het onderhoud aan auto’s. “Die eerste jaren waren best pittig’’, vertelt ze. “We hadden drie kleine kinderen en geen privacy. Personeel hield pauze bij ons aan de keukentafel en klanten stonden regelmatig bij ons in huis.”

Tandje bijzetten
1995 was een belangrijk jaar voor het ondernemende stel. Vanwege strenge milieueisen moest er flink geïnvesteerd worden in onder meer vloeistofdichte vloeren en nieuwe tanks en pompen. Jan: “Het grappige is dat we destijds bewust kozen voor kunststof tanks omdat staal in de grond ons geen goed gevoel gaf. Ik dacht: als iemand het ooit overneemt, krijgt hij met kunststof waarschijnlijk geen gedoe. Binnenkort zullen we het zien, want er staat een tankkeuring ingepland.’’ In 1995 sloten veel, met name kleine tankstations hun deuren omdat ze de investeringen niet konden of wilden opbrengen, maar Jan en Betsie besloten juist een tandje bij te zetten. Het woonhuis werd verbouwd tot shop en achter het bedrijf werd een nieuw huis gebouwd. Bie Olthof breidde uit met aanhangerverhuur en vanaf 1999 werden er occasions verkocht op de naast het bedrijf gelegen grond. In 2008 werd het oude huis, waarin nog steeds de shop gevestigd was, afgebroken en vervangen door een modern pand. In 2018 kreeg het bedrijf een nieuwe werkplaats.

Gebroken ribben
Bij het tankstation zijn in de loop der tijd veel brandstofmerken verkocht. Inmiddels wordt Bie Olthof al vele jaren naar tevredenheid beleverd door Berkman. Jan: “Het is A-kwaliteit voor een uitstekende prijs, waardoor we ook kunnen concurreren met onbemande tankstations. Dat we al die jaren de concurrentiestrijd overleefd hebben, komt omdat we als bemand tankstation altijd iets extra’s wisten te bieden aan onze klanten. Service was en is nog altijd heel belangrijk. Wie bijvoorbeeld niet zelf wil of kan tanken, krijgt bij ons hulp. We kennen onze klanten en zij kennen ons.” Van wat Olthof zegt over de hechte band met de trouwe klantenkring blijkt geen woord gelogen. De meeste mensen die binnenkomen maken een praatje en blijken Jan, Betsie, Ian en de rest van het team goed te kennen. “Je loopt al weer’’, vraagt een voorbij fietsende vrouw aan Jan. “Ik heb een paar weken geleden acht ribben gebroken’’, verklaart hij. Regelmatig komt er iemand binnen die belangstelling toont voor zijn herstel. Een sfeervol interieur en lekkere koffie zijn hier duidelijk niet de enige ingrediënten voor klantenbinding. De familie Olthof is zelf de belangrijkste smaakmaker.

Het beste gunnen
Een bedrijfsovername door een volgende generatie levert nog wel eens problemen op, maar Jan, Betsie en Ian hebben jarenlang prettig met elkaar samengewerkt en ook de overname verliep uitstekend. “Mijn ouders hebben mij altijd het vertrouwen gegeven en mij zelf dingen laten proberen”, zegt Ian daarover. Jan: “Het heeft te maken met elkaar het beste gunnen en blijven praten. Doordat Ian de zaken goed voor elkaar heeft, konden wij het werk langzaam afbouwen en inmiddels vinden wij het heerlijk om niet meer verantwoordelijk te zijn. We zijn eerst ‘ns twee maanden op reis gegaan, wat voorheen natuurlijk nooit kon, en hebben het daardoor uitstekend kunnen afsluiten.”

360-graden-foto
Bie Olthof verkoopt rond de zeshonderd occasions per jaar en internet is daarbij onmisbaar. Ian zorgt daarvoor voor een uitstekende presentatie van de auto’s en het bedrijf. “We verkopen verschillende merken, in de prijscategorie van 8.000 tot 30.000 euro. Klanten uit heel het land bekijken ons aanbod, maar komen natuurlijk alleen naar Nijverdal als ze een goed gevoel hebben bij ons bedrijf. Dat begint met een professionele presentatie. Op de website laten we zien dat we een familiebedrijf zijn met een lange geschiedenis en tonen we wat we doen en waar we voor staan. Om de auto’s optimaal te presenteren, hebben we geïnvesteerd in een draaischijf waarop een auto geplaatst kan worden om er een 360-graden-foto van te maken. Klanten kunnen de auto’s daardoor online van alle kanten bekijken.”

Afstand tot de arbeidsmarkt
Het team van Bie Olthof bestaat uit 24 medewerkers, waarvan sommigen al lang bij het bedrijf werken. Autopoetser Autopoetser Gerwin Harbers is een van de trouwe medewerkers van Bie Olthof. Chef werkplaats Ramon Roelofs met een nieuw systeem voor uitlijnen. MoveON magazine 9 Gewin Harbers werkt er bijvoorbeeld al ruim twintig jaar met veel plezier. Hij zorgt ervoor dat occasions blinkend gepresenteerd en afgeleverd worden. Goede monteurs zijn schaars en Ian Olthof is dan ook blij met het team van vijf jonge, goed geschoolde monteurs. “We investeren in leerlingen en onderhouden contact met scholen. Het vak is veranderd omdat kennis van elektronica nu voorop staat. We hebben een tijd krap in de bezetting gezeten, maar het team is nu gelukkig weer compleet. Eén van onze leerlingen is nog maar 15 jaar oud, maar wil zo graag automonteur worden dat hij nu alvast bij ons aan de slag is gegaan. Volgend jaar begint hij met zijn opleiding tot automonteur.”In de loop der jaren ontwikkelde Bie Olthof zich tot een maatschappelijk betrokken onderneming die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt graag een kans biedt. Betsie: “Ik heb in de zorg gewerkt en kreeg in de beginjaren de vraag van een oud-collega of we werk hadden voor iemand met geen doorsnee achtergrond. Inmiddels hebben we meerdere Wajongers in dienst. Niet iedereen kan bij ons aan de slag, maar we steken graag energie in mensen om ze hier op te zien bloeien.”

Jam van de buurvrouw
Het spreekt bijna voor zich dat Bie Olthof kiest voor lokale samenwerkingsverbanden. De lunchroom werd gebouwd door Henk Bennink Exclusieve Houtbouw in Nijverdal, dat al jaren een trouwe klant is van Bie Olthof. Ook de worsten die in de shop verkocht worden, het gehakt voor de gehaktballen en de vele cadeauartikelen komen van lokale ondernemers. Er is zelfs een klein hoekje ingericht voor de jam die de buurvrouw maakt en in het kaartenrek staan, naast wenskaarten van de lokale Primera-vestiging, ook kaarten die gemaakt zijn door een van de medewerkers. Zelfs de motorolie van Eurol is een lokaal product, want die producent is gevestigd in Nijverdal.

Beter zicht op de zaak
Omdat er de afgelopen jaren veel is geïnvesteerd, onder meer in driehonderd zonnepanelen, staan er in de nabije toekomst geen grootse veranderingen in het bedrijf op de planning. Over een paar maanden begint de gemeente echter met het verleggen van de weg vóór Bie Olthof en dat heeft uiteraard veel impact. Aanvankelijk zal dit wat overlast geven, maar Ian, Jan en Betsie zien vooral voordelen. “In- en uitrijden wordt in de nieuwe situatie gemakkelijker en automobilisten, die vanuit Wierden komen, hebben straks beter zicht op onze zaak.”