BIJ TANKSTATION DE ESCH IN STAPHORST IS IN DECEMBER VORIG JAAR EEN CIKAM EASY CASH TA GEÏNSTALLEERD. EIGENAAR HARRY KRALE NOEMT HET SYSTEEM IN ÉÉN WOORD ‘SUPER’. “HET IS EEN IDEAAL SYSTEEM DAT ONDER ANDERE VEEL ZORGEN OVER VEILIGHEID WEGNEEMT.”

Contant geld wordt met Cikam Easy Cash TA veilig afgevoerd en meteen gecontroleerd op echtheid”, geeft Harry aan. “We hadden geen grote problemen met vals geld, maar het voelt goed dat de kans daarop nu helemaal uitgesloten is.’’Maar hoe werkt het? De Cikam Easy Cash TA is gekoppeld aan een Tokheim-kassa. De klant werpt contant geld in het systeem, dat vervolgens automatisch wisselgeld teruggeeft. Het geld zit achter slot en grendel, wat medewerkers een veilig gevoel geeft en tegelijkertijd interne fraude en kasverschillen voorkomt. De kassa hoeft bovendien niet meer geteld te worden. Daardoor levert Cikam Easy Cash TA een behoorlijke tijdwinst op. Ook is werken ermee hygiënischer. Medewerkers raken immers geen contant geld meer aan.

Vrijheid
De automatische betaalsystemen van Cikam zijn gemakkelijk te koppelen aan iedere willekeurige POS (Point of Sale), zodat er een gesloten geheel met de kassasoftware ontstaat. Dankzij door het bedrijf zelf ontwikkelde software heeft de gebruiker bovendien altijd inzicht in de contante geldstroom. Al die voordelen onderstreept Harry Krale. Met de vrijheid die het systeem biedt, is hij eveneens erg blij: “Je kunt zelf bepalen welke bankbiljetten automatisch afgevoerd worden naar een cassette en welke terugkomen in het systeem om te gebruiken als wisselgeld. Voorheen hadden we een kluis waar contant geld aan het eind van de dag in opgeborgen werd. De volgende dag moest dan weer een kassalade gevuld worden met wisselgeld. Dat gaat nu automatisch, dus dat scheelt tijd. Wij kiezen ervoor om alle bankbiljetten van 50 euro en meer automatisch in een afstortcassette te laten storten. Biljetten van 5, 10 en 20 euro dienen als wisselgeld, maar met Cikam Easy Cash TA kunnen we zelf aangeven hoeveel van elk biljet we als wisselgeld willen hebben.”

Vlekkeloos
Harry kende het systeem al van een collega-ondernemer in Staphorst en kwam Cikam daarna vaker tegen. Onder meer op een beurs en in een vakblad. “Ik weet dat er nog een ander systeem is, waar ik me eerlijk gezegd niet zo in verdiept heb, maar op een beurs had ik wel gezien dat daarmee minder tijdwinst te behalen was. Daarmee was de keuze voor Cikam snel gemaakt.” De installatie duurde volgens hem ongeveer een halve dag en over de service daarna is hij zeer tevreden. “Er kwam enige tijd later iemand langs om te vragen hoe het systeem beviel en toen gaf ik aan dat biljetten van 5 euro nog wel eens teruggegeven werden. Dat had ik eigenlijk eerder moeten melden, want met een wijziging van de instelling was dat zo opgelost. Biljetten van 5 euro worden zó vaak gebruikt dat ze kreuken of beschadigd raken. Het systeem was daar iets te nauwkeurig voor afgesteld. Dat is aangepast en sindsdien loopt het vlekkeloos. Cikam kan deze hulp overigens op afstand verlenen. Ook dat is een groot voordeel.”

Alert op kansen
Harry is duidelijk in voor vernieuwing en doorlopend alert op kansen voor zijn tankstations. De installatie van de Cikam Easy Cash TA is daar een goed voorbeeld van, maar ook andere veranderingen schuwt hij niet. Zo beschikt Tankstation de Esch over twee snelladers, van 180 en 300 kW, waardoor de accu’s van drie elektrische auto’s tegelijkertijd geladen kunnen worden. Ook chauffeurs van elektrische vrachtwagens weten, dankzij deze uitbreiding, het tankstation te vinden.

Makkelijke maaltijden
Een kans zag Harry eveneens in het aanbieden van maaltijden en maaltijdsalades. Die worden gemaakt en geleverd door een cateraar in Staphorst. In de tankstations van Harry in Staphorst en Rouveen vinden die gretig aftrek. “We hebben er speciale koelingen voor aangeschaft en inmiddels kunnen we vaststellen dat het storm loopt. Er worden honderden maaltijden per maand verkocht. Rouveen heeft geen supermarkt en iedereen die een gemakkelijke maaltijd wil, vindt dit een uitkomst. Elke week hebben we vier nieuwe gerechten en twee nieuwe maaltijdsalades. De cateraar leverde al met succes maaltijden aan personeel en leveranciers van de kaasfabriek in Rouveen. Het bedrijf is een klant van ons en hebben wij benaderd met de vraag of zij ook aan ons wilden leveren.”

RDW erkend
De service van de tankstations van Harry bestaat verder onder meer uit een carwash, wasmachines die tot 18 kilo wasgoed aankunnen, een DHL-pakketpunt en een fotocabine van Photo-ME. Klanten kunnen hier een pasfoto maken die geldig is voor officiële documenten. De fotocabine is zelfs RDW erkend, waardoor meteen online een rijbewijsverlenging aangevraagd kan worden.

Meer weten over de betaalsystemen van Cikam? Ga dan naar www.cikam.nl.