WISSELING VAN DE WACHT BIJ DE VRIJE POMP (DVP). GERDA KAARSEMAKER EN TIEMEN ATTEMA ZIJN DE NIEUWE BESTUURSLEDEN VAN DE BRANDSTOFCOÖPERATIE. BEIDE PEUTONDERNEMERS VERVANGEN ROSAN KREIJNE EN MICHEL IESBERTS EN WORDEN ONDER MEER VERANTWOORDELIJK VOOR MARKETING EN DE ONTWIKKELING VAN EEN NIEUW ONDERNEMERSPORTAAL.

Ik werd gebeld, maar moest er wel even over nadenken”, vertelt Tiemen Attema van Peut Attema en garagebedrijf Sico Attema in het Friese Heeg. Lang heeft dat niet geduurd. “Het is een fantastisch club, waar ik veel aan te danken heb. Was ik nu geen lid, dan waren wij er waarschijnlijk in de huidige staat niet meer geweest. Mijn collega’s hier in de buurt verkochten brandstoffen voor een prijs die lager was dan onze inkoop. Ja, dan houd je het niet lang vol natuurlijk. Nu met DVP kopen wij brandstof met meer tankstations in en dat leidt tot een veel eerlijker concurrentiespel hier in de regio. Onze positie is hierdoor echt sterk verbeterd.” Attema wordt binnen het bestuur onder meer verantwoordelijk voor de ontwikkeling van een portaal waar de aangesloten leden producten en diensten kunnen afnemen. “Bijvoorbeeld vaste uitingen voor drukwerk. Maar ze kunnen er ook smeermiddelen inkopen. Allemaal niet heel ingewikkeld, maar omdat ik eerder met dit bijltje heb gehakt, en recent nog mijn website heb ‘hervormd’, ligt dit mij wel.”

Meteen ‘ja’
Bij Gerda Kaarsemaker was het antwoord meteen ‘ja’. “Daar hoefde ik niet lang over na te denken. Wij zijn een stoere club, die het verschil maakt. Met ons merk, maar ook met de Gouden Regels.” Kaarsemaker doelt onder meer op de korte opzegtermijn, een langere betalingstermijn voor ondernemers, levering van brandstof op vijftien graden en
inkopen op basis van wereldmarktprijs in plaats van het gewraakte Adviesprijs-min-systeem. “Je ziet dat verschillende partijen dit hebben gekopieerd. Dat is natuurlijk een compliment, maar aan de andere kant zorgt het ook voor
uitdagingen in bijvoorbeeld de verdere uitbreiding van ons Peut-netwerk. Maar daarom ben ik nu bestuurslid”, lacht de onderneemster. Zij wordt namelijk verantwoordelijk voor de marketing. “We willen DVP, de Gouden Regels en ons merk Peut nog meer op de kaart zetten. Ik zal mij hiermee bezighouden en bijvoorbeeld de planning van de promoactiviteiten oppakken en ons succesvolle loyaltysysteem Tank&Schenk, dat garant staat voor nog meer lokale betrokkenheid en directe groei in liters, nog beter voor het voetlicht proberen te brengen bij ondernemers en klanten van onze stations. Heel leuk, ik heb er zin in.”

Het DVP-bestuur
Wie zitten er nog meer in het bestuur van De Vrije Pomp? Dat zijn naast de nieuwe leden Gerda Kaarsemaker en Tiemen Attema ook Erik Lagendijk, Annemarie van Wijk, en Peter van Kemenade. Allemaal zijn ze zelfstandige tankstation- ondernemers, die graag de touwtjes in handen houden. Zij hebben, met al hun lokale ervaring, gezien dat zij samen meer kunnen bereiken dan alleen.

De geschiedenis
Plaats delict: Hotel De Wereld in Wageningen. Onderwerp van gesprek: de oprichting van De Vrije Pomp (DVP). Het resultaat: de oprichting van een nieuwe brandstofcoöperatie voor en door ondernemers, de komst van de Gouden Regels voor brandstofinkoop en de lancering van het nieuwe tankstationmerk Peut. Aanpalend aan de oprichting van DVP introduceerde men ook de Gouden Regels. Het doel van de regels: een eerlijk en gelijk speelveld voor de zelfstandige tankstationondernemer creëren. Zo staan de regels voor een marktconforme inkoopprijs, een korte opzegtermijn, een langere betalingstermijn voor ondernemers, levering van brandstof op vijftien graden en inkopen op basis van wereldmarktprijs in plaats van het gewraakte adviesprijs- min-systeem.