VOOR DE BAKERY-MEDEWERKERS VAN HET SHELL HAERST WAS 2023 EEN BIJZONDER JAAR. IN JUNI WON DAT TEAM DE SANDWICH COMPETITION VOOR SHELL-TANKSTATIONS IN NEDERLAND. EN KORT DAARNA WERD DE TANKSHOP VAN HET STATION AAN DE A28 BIJ ZWOLLE INGRIJPEND VERNIEUWD EN VERBOUWD.

Bij de bakery van Shell-station Haerst kun je alle broodjes bestellen die ze hebben, op één na. En dat is het gouden broodje dat op een opvallende plek in de keuken van het Shell Café staat. ‘Kampioen Shell Nederland Sandwich Competition 2023’ staat er op het plaatje van de voet van de als broodje vormgegeven goudkleurige trofee. “Met veel plezier maken we alle broodjes klaar voor de klanten, maar deze houden we zelf”, zegt stationmanager Jacqueline Bruggink met een lach. Zij werkt al 38 jaar bij tankstations van Shell. In die periode was ze werkzaam op diverse locaties in Overijssel en Gelderland en vervulde ze bij verschillende stations de functie van manager. “Op dit station ging ik in 2019 als interim-manager aan de slag. Ik was toen ook nog als manager verbonden aan een Shell-station in Deventer en deed beide parttime. In november vorig jaar werd ik fulltime manager bij Shell Haerst. Het team hier telt tussen de 20 en 25 medewerkers. Tien daarvan werken in de bakery, waarvan zeven volledig. De drie anderen werken wisselend aan de kassa en in de bakery.”

Een zuurtje
Via de mail ontving Bruggink in het voorjaar een oproep om mee te doen aan de door Shell en Bakerstreet georganiseerde Sandwich Competition. Het was dit jaar voor het eerst dat die wedstrijd gehouden werd in Nederland. “In de groepsapp van het bakery-team heb ik het nieuws over die wedstrijd bekendgemaakt en de medewerkers gevraagd hun ideeën daarover te delen”, vertelt Bruggink. “Daar ontstond het idee om iets met een wrap te doen. Dat is een product waar steeds meer vraag naar is, nog niet echt vertegenwoordigd is in ons versbereide aanbod en goed aansluit bij het streetfood-assortiment van Shell Café. Dat idee ontwikkelde zich tot een wrap met kipkebab. We hebben toen een sessie gehouden in de keuken van het station en daar is met het uitproberen van verschillende ingrediënten en heel veel proeven onze sandwich chicken kebab tortilla ontstaan. In de op een na laatste versie misten we nog een beetje een zuurtje. We hebben toen een augurkje toegevoegd en dat maakte het helemaal af.”

Tien finalisten
Een beetje uit de losse pols een nieuw broodje bedenken was er niet bij, bij de competitie. Bruggink: “Nee, nee, de sandwich moest aan allerlei eisen voldoen. Zo moest het snel klaar te maken en toepasbaar zijn op elke locatie met een bakery. Ook moesten we bijvoorbeeld een inkoopprijs en een verkoopprijs berekenen. De jury beoordeelde de inzendingen aan de hand van de ingestuurde beschrijvingen en foto’s. Op 17 mei hoorden we dat we tot de tien finalisten behoorden.” De finale vond ruim een maand later plaats, op 20 juni, bij groente- en fruitgroothandel Van Gelder in Ridderkerk. Shell Haerst werd daar vertegenwoordigd door Bruggink en bakery-medewerksters Astrid Jutten en Ancel Ubak. “De andere mensen van het team leefden op afstand met ons mee”, geeft Ubak aan. “In de finale moesten we het broodje ter plekke maken en dat was best spannend. We hadden van tevoren wel het idee dat we een goede kans maakten omdat we de enige waren met een wrap, maar het moest op dat beslissende moment wel helemaal goed gaan. Dat deed het gelukkig. Ook de door Astrid gehouden productpresentatie verliep uitstekend. Daarna was het wachten op het oordeel van de jury en toen we hoorden dat we gewonnen hadden waren we superblij.”

NK Lekkerste Wedstrijden
Behalve de gouden-broodjes-trofee leverde de overwinning het team van Shell Haerst ook een gezamenlijke kookworkshop op. Verder mogen ze op de komende Horecava meedoen aan het NK Lekkerste Wedstrijden in de categorie ‘Lekkerste Broodje’. Maar de mooiste prijs is waarschijnlijk nog wel dat in de loop van volgend jaar de sandwich chicken kebab tortilla bij alle Shell-tankstations met een bakery verkrijgbaar zal zijn. “Dat is echt iets om trots op te zijn”, vindt Bruggink. “En we zijn ook zeker van plan om onze titel te verdedigen volgend jaar. Op de competitie kijken we met veel plezier terug. Blij zijn we ook met ons vernieuwde station. In september/oktober is de tankshop omgebouwd van een deli2go naar een Shell Café. Het is een hele ruime shop geworden met een grote, moderne keuken. Het ziet er prachtig uit en wij zijn er heel content mee. Ja, voor ons was 2023 in meerdere opzichten een erg mooi jaar.”