DE GESTEGEN ENERGIEPRIJZEN RAKEN OOK DE TANKSTATION-ONDERNEMERS HARD. PRIJSPLUSSEN VAN HONDERDEN PROCENTEN ZIJN GEEN UITZONDERING. WAT IS ERAAN TE DOEN? OP KORTE TERMIJN NIETS, ZO LIJKT HET. WIE BINNENKORT ZIJN CONTRACT MOET VERLENGEN, MOET OP DE BLAREN ZITTEN.

‘Een vreselijk issue’

“Het is een vreselijk issue”, zegt Laura Boekestijn. Zij heeft één Esso-tankstation in Blerick en ze huurt één Texaco-shop in Elsendorp. Daarnaast runt ze een camperverhuurbedrijf en de horecaonderneming Meet2eat. “Wij verbruiken redelijk wat elektriciteit, de stroomprijs is voor ons dus best van belang. En we hebben een contract met een variabele prijs, die is de afgelopen periode dus fors gestegen. Wat heet, ik betaal drie keer zoveel als aan het begin van dit jaar”, vertelt Boekestijn. En dat doet pijn, blijkt uit haar woorden. “Het is de grootste stijging die ik ooit heb meegemaakt, ik zie dan ook geen andere mogelijkheid dan het door te berekenen in de prijs van mijn broodjes.” Ze denkt aan een verhoging van rond de 10 procent. “Begin dit jaar betaalde ik 1000 euro per maand, dat steeg al snel naar 2900 euro. Daar zijn we natuurlijk wel mee aan de slag gegaan, en nu met een nieuw contract voor 3 jaar komen we uit op ergens rond de 1800 euro. Nog veel, zeker als je het op jaarbasis bekijkt. Wij moeten het toch terugverdienen met de broodjes, dat is dubbeltjes werk. Een wasstraat bijvoorbeeld hebben wij niet.”

Wat is er aan de hand?

De gasvoorraden in Europa zijn lager dan andere jaren. Een belangrijke reden is dat de economie veel sneller herstelt van de coronapandemie dan was voorzien. Hierdoor is het energieverbruik overal ter wereld sterk toegenomen. Dit betekent dat er veel gas nodig is, terwijl het aanbod van gas is op dit moment laag is. De verwachting is dat de krapte op de gasmarkt in Europa de komende maanden aanhoudt en de aardgasprijzen in deze periode nog hoog zullen blijven.

Welke maatregelen neemt de overheid?

Het kabinet verlaagt de energiebelasting voor huishoudens en bedrijven voor het jaar 2022. Het kabinet trekt een bedrag uit van 2,7 miljard euro voor de compensatie van huishoudens en 0,5 miljard voor de compensatie van bedrijven. Daarnaast zet men in op het motto; voorkomen is beter dan genezen. Het blijft ook op de langere termijn belangrijk om het energieverbruik te verminderen om de klimaatdoelen te halen. Daarom zet het kabinet onder meer in op isolatie van bedrijven en woningen. Deze maatregelen helpen om het energieverbruik van huishoudens en bedrijven te verminderen. Zo worden zij ook minder kwetsbaar voor sterk stijgende energieprijzen.

Waarom is het zo’n issue?

De energierekening is voor (zelfstandige) ondernemers een hoge kostenpost die maandelijks betaald moet worden. Het is naast de huur van een pand zelfs de hoogste rekening die een ondernemer moet betalen. VNO-NCW zegt dan ook dat energie-intensieve mkb’ers in de problemen kunnen komen door de hoge prijzen, afhankelijk van het soort energiecontract dat een bedrijf heeft.

Mijn oplossing? Een veld met zonnepanelen’

Tankstation-ondernemer Wieger Bakker heeft twee Peut-tankstations in Coevorden en Hardenberg. Hij is altijd al kritisch op het energieverbruik en het energiecontract geweest, maar de ondernemer kijkt daar door de gestegen prijzen nu nog nadrukkelijker naar. “Niet zo lang geleden kwam er een vertegenwoordiger van Coca-Cola mijn shop binnen. Hij bood mij een nieuwe open koeler aan. Daarmee zou ik veel meer frisdrank verkopen, dat zou zomaar tientallen euro’s extra omzet brengen per dag. Ik zei; heb je daar dan ook een heel lang snoer bij? Kijkt hij mij raar aan. Wat bedoel je, zei hij. Nou simpel, die kast is alleen rendabel als jullie de stroom betalen. Weet je wel hoeveel energie een open koeler verbruikt, daar verdien ik helemaal niets extra’s aan”, aldus Bakker. Hij heeft zijn luifel, shop, garage en showroom vol met led-verlichting hangen. “Daar kan ik niet zoveel meer op besparen. In de winterperiode haal ik ook altijd de ijskasten leeg, en sluit die af. Dat scheelt ook al.” En als het om het contract gaat, dan zit Bakker ook goed. “Ik koop via een collectief de energie in, ieder jaar heb ik een nieuw contract. Dat wordt voor mij in de gaten gehouden, en als het zover is, dan krijg ik bericht en kan ik tegen scherpe voorwaarden verlengen. Dat werkt goed.” De rek is er wat dat betreft dan ook wel wat uit. “Het enige wat ik nog kan doen, is zelfvoorzienend worden. Ik heb hier naast mijn zaak een weiland, daar wil ik een zonnepark op laten plaatsen. Daarover voer ik nu gesprekken, dus wie weet. Dan heb ik niets meer te maken met de schommelingen op de energiemarkt.”

‘Op mijn buitenverlichting bespaar ik 700 euro per jaar’

Antoine Meijer van Shell Fokko Meijer Doetinchem speelt kort op de bal als het om zijn energiekosten gaat. Via een slimme meter verkrijgt hij inzicht in de kosten per onderdeel past daarop de bedrijfsvoering min of meer aan. “Eerder deed ik er niets aan, maar de laatste jaren ben ik er steeds kritischer op geworden. Je hebt toch een bakery met ovens en een wasstraat die veel elektriciteit verbruikt. En door ermee bezig te zijn levert het ook besparingen op; in de eerste jaren 10 tot 15 procent”, vertelt Meijer, die overal bijvoorbeeld led-verlichting heeft geplaatst en kritisch kijkt naar welke verlichting hij overdag wel of niet aanzet. “Die luifel kost mij 1,50 euro per uur. Als je dat weet, dan kun je daarmee spelen. Zet ik de verlichting overdag een paar uur uit, dan scheelt mij dit op jaarbasis 700 euro.” De kennis vergaart hij via de slimme meter. “Daar kun je een beetje meespelen. Zet je een halve dag de verlichting uit, dan kun je de volgende dag zien wat je minder verbruikt dan de dag ervoor”, aldus Meijer. Hij raadt ondernemers dan ook aan een slimme meter te (laten) installeren. “En kijk kritisch naar je energiecontract.” Zelf heeft Meijer recent zijn energiecontract tegen het licht gehouden en verlengd voor drie jaar. “Ik had al zo’n onderbuikgevoel, en gelukkig heb ik doorgepakt. Ik zit nu goed en voordelig bij een leverancier en is de ingekochte energie afgedekt. Ik laat mij daarin ook adviseren, door een kennis die midden in die wereld zit.”