“ WELKOM BIJ VAN ZUYDERZEE. WIE MAG IK HELPEN?” DE BAKERY-MEDEWERKERS VAN AUTORADAM IN ALMERE ZIJN DEZE VRIJDAGOCHTEND MAAR WAT DRUK. DE ESPRESSOMACHINE MAAKT OVERUREN, BROODJES WORDEN AAN DE LOPENDE BAND UITGESERVEERD EN ONDERTUSSEN WORDEN DE FRITES EN SNACKS UIT DE PAN ‘GESCHEPT’. “DIT IS ZO LEUK.”

Het enthousiasme spat ervan af bij Lisa van Eykelenborg. Zij is bakery-medewerkster en samen met vier andere collega’s runt zijn de bakkerij in de shop van Autoradam in Almere. “Het was vroeger altijd een Bufkes-locatie, maar enige jaren
terug hebben we alles in eigen beheer genomen en nu heten we Van Zuyderzee. En bij Van Zuyderzee maken we alles zelf, volgens eigen recepturen, alles vers, met eigen mensen en super lekker.” Van Zuyderzee vindt zijn oorsprong in een vissershaven aan de Zuiderzee. Daar woonde de familie Van Zuyderzee, die de vissers voorzag van de lekkerste broodjes voor op zee. Vers gesneden kaas, specialiteiten van de slager, het lekkerste brood; dat was Van Zuyderzee. En dat is Van Zuyderzee nu bij Autoradam. Het ambacht, snel en vriendelijk geserveerd. Voor een eerlijke prijs. “Prijs is hier nooit een onderwerp van gesprek. Gasten krijgen een heerlijk, rijkelijk belegd broodje, misschien dat het daarmee heeft te maken. Ze krijgen waar voor hun geld”, weet Lisa.

Autospa
Zij werkt nu sinds een paar maanden in de bakery, daarvoor was ze caissière bij Autoradam, heeft ze in de Autospa
gestaan en bij de start van haar carrière bij het tankstation was ze al eens horecamedewerkster. “Ik ben nogal hyper”, lacht ze, “Ik kan nooit ergens heel lang hetzelfde doen. Vandaar dat ik al veel afdelingen heb gezien, heel tof allemaal. Maar de horeca vind ik stiekem toch wel het leukste. Je doet het hier echt met elkaar, als team. Waar je op andere afdelingen weleens op jezelf bent aangewezen, lopen de werkzaamheden hier vloeiend in elkaar over. De ene helpt gasten, de ander bereidt de broodjes en weer iemand anders zorgt dat alles schoon en netjes is. Zo zorg je voor de totaalbeleving, met elkaar, en dat is gaaf.” Lisa haalt er veel voldoening uit, zo blijkt. “Gasten lopen hier met een grote glimlach weg, watertandend naar hun tafeltje of auto waar ze echt genieten van iets lekkers.”

Proeverijtjes
Met elkaar wordt ook het aanbod bepaald. “We houden dikwijls proeverijen. Recent nog, hebben we een nieuw broodje carpaccio geïntroduceerd. Samen met de andere medewerkers proeven, samen kijken welke combinaties het lekkerst zijn en zo komen we tot het perfecte broodje. En als die dan ook nog eens reuze goed verkoopt, dan is dat helemaal super.” Het assortiment is ruim met diverse broodjes, warm en koud, snacks, burgers, panini’s en wraps. De ingrediënten van de broodjes worden lokaal betrokken, het liefst bij partijen met een sociaal tintje. Bij Van Zuyderzee worden maximaal 10 koude broodjes en 6 warme broodjes gepresenteerd. Soms wordt daarnaast nog een actiebroodje aangeboden. “Maar we hebben al een aantal keer gehad dat die actiebroodjes zo populair zijn, dat we deze in het vaste aanbod hebben opgenomen. Het broodje crispy chicken bijvoorbeeld.”

Halal
Veel producten zijn halal, die doelgroep komt veel bij Autoradam, vertelt Lisa. “En zij vinden dit fantastisch, want lang niet overal is het eten halal. Bij ons wel. We houden er echt rekening mee, in ons saucijzenbroodje zit bijvoorbeeld
rundvlees en geen varkensvlees.” De koffie wordt overigens geserveerd vanuit een Illy-bar, door een heuse barista. Deze vrijdagochtend is die barista maar wat druk. De ene na de andere gast wandelt binnen voor een espresso, Americano of een latte. “Ze kunnen het to go-meenemen, maar er ook even rustig voor gaan zitten. We hebben 22 zitplekken, ruimte genoeg dus”, aldus Lisa. Zij verontschuldigt zich daarna. “Ik moet gaan, ik moet verder. Het is vrijdag, de drukste dag van de week. Maar het was een leuk gesprek.”