DE KREET IN DE KOP VAN DIT ARTIKEL IS EEN GEVLEUGELDE UITSPRAAK OP DE WERKVLOER, DE COLLEGEZAAL EN HET SPORTVELD. OP ELKE LEEFTIJD KAN IEMAND EEN NIEUWE VAARDIGHEID LEREN, GROOT OF KLEIN. DENK AAN DE ZIJ-INSTROMER IN HET ONDERWIJS, DE STIJVE ZAKENMAN DIE BESLUIT BAKKER TE WORDEN OF DE STARTER DIE NA EEN INSPIRERENDE WERELDREIS BESLUIT IETS HEEL ANDERS TE DOEN DAN JE, AAN DE HAND VAN ZIJN GEVOLGDE STUDIE, ZOU VERWACHTEN.

Opleiden, trainen en ontwikkelen zijn, net als op veel andere plekken, bij tankstations aan de orde van de dag. En dat al jarenlang. Dat merk je als je, zoals wij in deze rubriek altijd doen, de archieven induikt. In de nieuwsbrief van mei 1999 stond een artikel met de volgende hoofdboodschap: laat uw werknemers een training volgen via BETA. Bijna 25 jaar later gebeurt dit nog steeds en opnieuw doet BETA dat, sinds een aantal jaar nu, weer zelfstandig. Na een periode met andere partijen in gezamenlijkheid te zijn opgetrokken in het OOTW-fonds, heeft BETA dit nu goed geregeld met het eigen moderne Power Up!-platform.

Constant up-to-date
Power Up! is hét opleidingsplatform voor het personeel van bedrijven in de energie- en tankstationbranche. Het aanbod is altijd in beweging en wordt door het BETA-secretariaat, in samenspraak met het BETA-bestuur en de praktijk, constant up-to-date gehouden. Inmiddels zijn er al meer dan 65.000 opleidingen afgerond via het nieuwe systeem, worden er klassikale trainingen gevolgd en zijn er nieuwe e-learnings in ontwikkeling.

Blijvend informeren
BETA Opleidingen speelt ook in op de veranderingen binnen de bedrijven van onze branche. Zo is er steeds meer een-op-een contact tussen BETA en HR-verantwoordelijken van bedrijven en worden er voor de medewerkers en managers van personeelsafdelingen activiteiten georganiseerd om hen blijvend te informeren over on-boarding, opleiden en de technische functionaliteiten van het systeem.

Niet gek veel veranderd
Als je de huidige bedrijvigheid rondom opleiden in onze branche vergelijkt met bijna 25 jaar geleden, dan is er eigenlijk niet zo gek veel veranderd. Werkgevers willen hun personeel graag behouden, willen dat hun medewerkers plezier in hun werk hebben en dat ze goed zijn in wat ze doen. Een van de belangrijke hoekstenen in dit proces is het opleiden en trainen van het personeel, ongeacht de leeftijd. Want te oud om te leren ben je nooit!