VAN JONGS AF AAN ZEI MANUELA MINTEN AL DAT ZE HET BEDRIJF WILDE OVERNEMEN. ZE HIELD WOORD EN SINDS 2022 IS ZIJ DE DIRECTEUR VAN DE MINLI BEDRIJVEN, WAARONDER OOK ZEVEN TANKSTATIONS VALLEN. VADER HUUB EN MOEDER ANKIE ZIJN OFFICIEEL MET PENSIOEN, MAAR IN DE PRAKTIJK NOG ZEER ACTIEF BIJ HET BEDRIJF BETROKKEN.

Het sprak me altijd al aan om later in het bedrijf van mijn ouders te gaan werken en op termijn de zaak over te nemen”, zegt de nu 43-jarige Manuela Minten. “Al sinds ik een klein meisje was, heb ik dat gehad. En dat is altijd zo gebleven. Mijn zusje Ramona heeft dat niet en is heel iets anders gaan doen. Zij werkt nu bij de GGD. Waarom ik dat altijd wel gehad heb, kan ik niet precies aangegeven, maar het leek mij gewoon leuk en sinds mijn 15de werk ik met veel plezier in het bedrijf. Op die leeftijd ben ik officieel op het tankstation hier in Landgraaf begonnen. Eerst als bijbaan en na het behalen van mijn mds-diploma ging ik hier fulltime aan de slag. Vóór mijn vijftiende was ik ook al vaak in de zaak te vinden om [met een lach] ‘winkeltje te spelen’ met een echte kassa. We woonden ook boven het tankstation, dat mijn ouders in 1993 bouwden. Voor een deel groeide ik dus letterlijk op in de shop en tussen de pompen. Nadat ik fulltime in dienst kwam, heb ik nog de avond-meao gedaan, mijn horeca-papieren gehaald en een cursus manager mobiliteitsbranche gedaan. Al die studies koos ik met het oog op wat ik later nodig had als ik het bedrijf zou overnemen.”

Horecapapieren
Een van die ‘papieren’ zorgde ervoor dat Manuela wat eerder op de directeursstoel terechtkwam, dan oorspronkelijk beoogd was. “Bij het tankstation in Landgraaf hebben wij een café-restaurant . Door een wetswijziging werd het voor de vergunning noodzakelijk dat de directie van het bedrijf over horecapapieren beschikte. Mijn vader heeft die niet. Hij werd op zijn 14de door de overheid vrijgesteld voor het verder volgen van onderwijs om zodoende volledig te kunnen werken. Alles heeft hij met z’n ‘boerenverstand’, lef en doorzettingsvermogen bereikt. Hij zag het niet zitten om alsnog zijn neus in boeken te moeten steken om een diploma te halen. Om de horecavergunning niet te verliezen, nam hij het besluit om mij te benoemen tot directeur omdat ik wel over de benodigde papieren beschik. Uiteraard was dat met mijn volledige instemming. Dat was ruim een jaar geleden en sindsdien ben ik hier de baas” [zegt ze plagend richting haar vader die nog altijd een grote rol speelt bij de Minli bedrijven].

Diervoeders en hengels
“We kunnen heel goed samenwerken”, zegt Huub Minten daarop. “We hebben dezelfde ideeën en zien dezelfde kansen. Een goed voorbeeld daarvan zijn de diervoeders die we in de tankstationshops in Landgraaf en Heerlen verkopen. Door de lange openingstijden die de supermarkten tegenwoordig hebben, nam de verkoop van ‘vergeten boodschappen’ in onze shops sterk af. Dan kijk je naar je assortiment en naar artikelen waarvan je verwacht dat in de avonduren wel vraag is. Wij beiden zagen wel iets in diervoerders en zijn dat in Heerlen gaan proberen en dat was een groot succes. Supermarkten hebben daar slechts een beperkt aanbod in en speciaalzaken zijn s’ avonds en vaak ook op zondag gesloten. Dat liep zo goed dat wij het in Landgraaf ook in de shop zijn gaan aanbieden. En nu we het toch over dieren hebben: op loopafstand van dat tankstation ligt een visvijver. Jaren geleden hebben we er daardoor al voor gezorgd dat sportvissers bij ons terechtkunnen voor een visvergunning. Na de overname van een hengelsportspeciaalzaak kunnen wij hen ook voorzien van sportvisartikelen.”

Petroleumkachels
‘Een idee, een kans, een boeiende uitdaging’, dat is het motto van de Minli bedrijven. Waarbij Minli tegenwoordig staat voor ‘Minten Limburg’. Oorspronkelijk stond de bedrijfsnaam voor ‘Minten Liessel’, naar het Brabantse dorp waar Huub Minten opgroeide. Op zijn 14de ging hij dus fulltime aan het werk, en dat was als tegelzetter. Een bezoek aan een bouwbeurs legde de basis voor de bedrijven die hij later zou oprichten met zijn vrouw Ankie. Hij zag daar een verplaatsbare petroleumkachel van Zibro Kamin en kocht er een. Hij nam die mee naar de bouw, zijn baas zag die en bestelde er een paar bij Minten. Die woonde inmiddels in Limburg waar die kachels niet verkrijgbaar waren. Hij ‘importeerde’ ze in steeds grotere aantallen uit Brabant, verwierf het dealer-schap van Zibro Kamin en later ook het recht op de alleenverkoop daarvan in Limburg. Hij zegde het tegelzetten vaarwel en begon vanuit de woonkamer zijn handel in petroleumkachels en kachelbrandstof verder uit te bouwen. Manuela: “Zo is het bedrijf, toen ik nog heel klein was, ooit begonnen. Het leuke is dat we nog altijd kachelbrandstof en Zibro-kachels verkopen. Het belang daarvan in het assortiment nam vorig jaar door de energiecrisis weer enorm toe. Er was een grote run op, maar omdat we vanwege onze caravan- en kampeerwinkel een grote voorraad hebben, konden we ervoor zorgen dat veel mensen er voordeliger warmpjes bijzaten afgelopen winter.”

Achter de kassa
Het grote verschil tussen Manuela en haar vader, als het gaat om het uitoefenen van de directeursfunctie, is de plek waar ze dat voornamelijk doet. “Mijn vader was en is altijd overal in het bedrijf te vinden, terwijl ik veel tijd doorbreng achter de kassa van het tankstation in Landgraaf. Door het personeelstekort, en in het geval van ziekteverzuim, draai ik noodgedwongen veel kassadiensten. Mijn laptop heb ik daarbij altijd bij de hand. Als er even geen klant is, maak ik van de mogelijkheid gebruik om andere werkzaamheden te verrichten.”

Minli-straat
Bij de familie Minten zijn werken en wonen al sinds het begin, met de start van het bedrijf in de woonkamer, sterk met elkaar verbonden. Ook nu is dat nog zo. Huub en Ankie bouwden een indrukwekkende reeks bedrijven op. Uit de handel in kachelbrandstof kwam de wens voort een tankstation te beginnen. Die werd in 1988 bewaarheid in Heerlen. In 1993 volgde een tweede station, in Landgraaf aan de Einsteinstraat. Anno 2023 is het deel van die straat, waar panden staan die vanaf die weg toegankelijk zijn, allemaal van de familie Minten. Daar staan de huizen van Huub en Ankie en Manuela, het tankstation met shop en café-restaurant, de caravan- en kampeerwinkel Minli Caravanworld en een kienzaal. En aan de achterkant is er een onbemande TotalEnergies Express. Manuela: “Verder exploiteert Minli nog twee TotalEnergies-stations in Geleen, hebben we een eigen Total-station in Heerlen en twee tankstations net over de grens in België. Als mensen klagen over de hoge brandstofprijzen en zeggen dat ze daarom in België tanken, dan zeg ik altijd: ‘Dat is prima, zolang je daar maar bij ons tankt.”

Waterstof
Met Manuela als operationeel directeur houdt Huub zich vooral bezig met op de toekomst gerichte projecten. Moeder Ankie doet nog altijd de administratie. “We werken al jaren aan plannen voor waterstof” , geeft Huub aan. “Daarvoor zijn nu eindelijk de vergunningen rond. Het is nog wachten op de toekenning van Europese subsidie. Dat waterstofstation moet naast de TotalEnergies Express in Landgraaf komen. Met de voorbereidende werkzaamheden is inmiddels begonnen en hopelijk kan de bouw in 2024 van start gaan. Een ander project is een grote overkapping met zonnepanelen in Landgraaf. Daarvoor loopt momenteel het vergunningentraject. Zo zijn we druk bezig om Minli klaar te maken voor de toekomst. Dat is nodig ook [met een lach], want ik hoorde de kleinkinderen laatst al het bedrijf verdelen onderling.”