Legitimatieplicht leidt tot veel stress

Vanuit BETA ziet u vaak berichten voorbijkomen over de legitimatieplicht bij tabaksverkoop. Dit onderdeel van de tabaksverkoop is zeer belangrijk omdat overtreding kan leiden tot hoge boetes met als climax zelfs een tijdelijke verkoopstop van tabak, ook wel het three-strikes-out principe genoemd. Op het secretariaat krijgen de juristen steeds meer vragen over de legitimatieplicht, de hoge boetes en de onmacht waarmee ondernemers soms kampen. Soms lijkt een wijziging van de huidige wetgeving de enige oplossing. Zo kreeg BETA ook bericht van stationsmanager Christy van der Vet van OK/Shoppoint. Als manager van vijf stations heeft zij veel te maken met de tabaksverkoop. De stress onder werknemers neemt enorm toe, samen met de agressie die klanten uitten als hen naar een ID-kaart wordt gevraagd. Van der Vet stelt dat een wetswijziging binnen de Tabaks- en Rookwarenwet enorme verlichting kan brengen voor deze werknemers én meer duidelijkheid kan scheppen naar klanten toe. BETA heeft de afgelopen jaren in alle gesprekken met het ministerie, sinds de invoering van de legitimatieplicht, gepleit voor een publiekscampagne over de legitimatieplicht. Dit maakt het systeem niet alleen duidelijker, maar ook eerlijker. Ook pleit BETA er samen met andere branches al jaren voor om de koper strafbaar te stellen en zodoende niet alleen de verkoper ervoor te laten opdraaien. Uit een recente brief van de staatssecretaris bleek uiteindelijk dat hij hierin niet mee wil gaan. Vanuit steeds meer hoeken van de branche komt echter naar voeren hoe moeilijk het in de praktijk blijkt om de wet- en regelgeving zo goed mogelijk te volgen. BETA probeert hier uiteraard aan bij te dragen doormiddel van onze e-learnings tabak, onze informatieve webinars en het ledenadvies. Daarnaast blijven wij ons hard maken voor eerlijke en werkbare regels die uitvoerbaar blijven voor de markt. Binnenkort leggen we ook de agressieproblemen en dit soort meldingen concreet bij het ministerie neer. Heeft u vragen over het dossier Tabak of heeft u andere vragen, neem dan contact op met het BETA-secretariaat via 010 – 411 1180 of mail steven@eendrachtbv.nl.

Denk mee met PowerUp!

Het leerplatform van BETA Opleidingen, PowerUp!, is constant in ontwikkeling. Er worden steeds weer nieuwe e-learnings ontwikkeld om aan de vraag van de branche te voldoen en alle (nieuwe) werknemers zo goed mogelijk op te leiden. Eén van de onderwerpen waar BETA Opleidingen op dit moment een e-learning voor ontwikkeld is het omgaan met agressie en geweld op een tankstation, en u kunt hierbij helpen! Helaas komt het voor dat klanten van tankstations agressief worden en soms zelfs geweld gebruiken tegen een medewerker. Daarnaast hebben sommige stations ook te maken met overvallen of diefstal. Om de nieuw te ontwikkelen e-learning zo goed mogelijk aan te laten sluiten op de praktijk, en uw behoeftes als ondernemer, willen wij u het volgende vragen: Deel met ons situaties op het station waarbij er sprake was van agressie of geweld en hoe hier mee is omgegaan. Uiteraard zal dit in totale anonimiteit worden meegenomen in de verdere ontwikkeling van de e-learning. U kunt uw ervaringen delen door te mailen naar steven@eendrachtbv.nl. Liever bellen? Neem dan contact op via 010 – 411 1180.

Betalingsverkeer knelt

In de brief die minister Wobke Hoekstra van Economische Zaken vandaag naar de Tweede Kamer stuurde, vraagt hij partijen om aan tafel te komen. Toonbankinstellingen
(winkels, horeca, tankstations) zitten namelijk ‘klem’; ondernemers betalen het leeuwendeel van de kosten voor betalingsverkeer en kunnen daarin nauwelijks sturen. De kosten van de verschillende betaalmiddelen lopen steeds meer uiteen, en die kosten mogen ondernemers wettelijk niet doorbelasten aan klanten. En ze mogen straks slechts 3.000 euro accepteren in het kader van de witwasrichtlijn. Verder wordt ‘anoniem betalen’ ontmoedigd door de overheid en hapert de cashinfrastructuur op meerdere fronten. Ook gaan de servicelevels van banken naar beneden en de kosten juist omhoog. BETA heeft daarom samen met andere toonbankinstellingen gereageerd op deze brief. In de brief stellen de toonbankinstellingen in gesprek te willen met banken, overheid, consumentenorganisaties én met mensen die nu vaak nog voor contant geld kiezen om te kijken hoe en of we met innovaties en op basis van heldere afspraken kunnen komen tot een veilig en efficiënt betalingsverkeer in zijn geheel in Nederland voor de komende tijd. En waar contant geld de komende tijd nog onderdeel van kan zijn. Het zou goed zijn als in deze gesprekken alle opties op tafel kunnen komen en iedereen bereid is om veiligheid en efficiency als uitgangspunt te nemen. Heeft u vragen over de toekomst van cashgeld of wilt u reageren, neem dan contact op met het BETA- secretariaat via 010 – 411 1180 of mail naar steven@eendrachtbv.nl.

Meld u aan voor het waarschuwingsregister

Op dit moment is het lastig om goed personeel te vinden, door de coronacrisis is het personeelsaanbod schaars geworden. U wilt er daarom zeker van zijn of het personeel wat u aanneemt goed is en is te vertrouwen. Het is daarom belangrijk om u aan te melden voor het waarschuwingsregister van Fraude Aanpak Detailhandel (FAD). Het waarschuwingsregister is een register wat bijdraagt aan het voorkomen van fraude binnen onze branche en de rest van de detailhandel. Werknemers die door een werkgever worden betrapt op diefstal, fraude en/of verduistering kunnen na het ontslag op staande voet in het waarschuwingsregister worden opgenomen. Dit kan voor een tijdsbestek van twee of vier jaar. Hiermee voorkomt u dat deze werknemer bij een andere werkgever aan de slag kan en met zijn/haar praktijken nog meer schade kan aanrichten. Dit geldt voor de gehele detailhandel. Als u bent aangemeld bij het waarschuwingsregister heeft u de mogelijkheid om nieuwe werknemers te laten checken in het systeem. U kunt in uw vacatures en in de sollicitatiegesprekken ook aangeven dat u gebruik maakt van het waarschuwingsregister. Hierdoor worden de ‘rotte appels’ er sowieso uitgefilterd. Aansluiting is voor BETA-leden gratis. Als u dit niet via BETA zou laten lopen, kost het u 1.500 euro per jaar om deel te nemen.