Roekeloze werknemer moet in quarantaine, wat kunt u doen?
Waarschijnlijk zullen veel van uw werknemers zich al een jaar netjes houden aan de geldende coronamaatregelen en worden op het station alle maatregelen nageleefd. Het kan echter voorkomen dat werknemers binnen uw bedrijf minder fanatiek zijn in de naleving van de regels, tijdens of buiten werktijd. Zij houden buiten werktijd geen afstand, zien veel mensen en lopen hierdoor het risico besmet te raken. U kunt als werkgever een duidelijk signaal afgeven dat u dergelijke praktijken afkeurt. Het is namelijk uiterst oncollegiaal als een werknemer buiten werktijd de geldende regels niet naleeft en daardoor zichzelf en zijn omgeving in gevaar brengt. Als iemand besmet is moet hij/zij in thuisisolatie en kan de werknemer niet werken. U zult dit als werkgever als reguliere ziekte moeten beschouwen, ook als u het vermoeden heeft dat de werknemer roekeloos heeft gehandeld. Als iemand zich wél aan de geldende regels houdt en ondanks dat klachten krijgt of in aanraking is geweest met iemand die het coronavirus heeft, moet hij preventief in thuisquarantaine. Een preventieve quarantaine duurt op dit moment maximaal vijf dagen waarna iemand zich mag laten testen, als de uitslag negatief is mag hij/zij uit thuisquarantaine. In dit soort gevallen moet u de preventieve quarantaine ook zien als reguliere ziekte en dient u de werknemer door te betalen. Het kan ook
gebeuren dat een werknemer bewust de regels overtreedt buiten werktijd. Bijvoorbeeld door geen afstand te houden, of door in een te grote groep samen te komen. Als de roekeloze werknemer vervolgens preventief in quarantaine moet omdat hij in aanraking is geweest met iemand die besmet is, kunt u anders optreden. De werknemer kan met zijn gedragingen dan ‘bewust roekeloos’ gehandeld hebben. In die gevallen dient de werknemer ook de consequenties te dragen van zijn handelen. U kunt hiervoor bijvoorbeeld een wachtdag inhouden of pas weer doorbetalen als iemand zich heeft laten testen. Bel wel altijd even met ons als u dit overweegt te doen, want het luistert nauw. Blijf verder altijd in gesprek met de roekeloze werknemer die meldt dat hij in contact is geweest met iemand die besmet is. Het is namelijk ook niet de bedoeling dat werknemers dat gaan verzwijgen en gewoon komen werken. Daarmee loopt u het risico dat meer werknemers besmet worden. Ga in gesprek met de werknemer en wijs hem ook op de onverantwoorde handelingen die hebben geleid tot de gedwongen afwezigheid van de werknemer.
Geheel vernieuwde e-learning lpg bijna op Power Up!
De afgelopen maanden is er hard gewerkt aan het up-todate maken van de e-learning lpg. De nieuwste versie voldoet volledig aan de laatste veiligheids- en milieuregels. De inhoud is bovendien tot stand gekomen in overleg met de grootste milieudienst van Nederland, het DCMR. Zolang de nieuwe e-learning nog niet online staat, hebben wij met DCMR afgesproken dat het voldoende is om de lpg-instructies (te vinden in Power Up) volledig te doorlopen. De milieudiensten hebben veelvuldig onderling contact en overleg. Zodra de nieuwe e-learning er definitief op staat, zullen wij u informeren.
Handig overzicht steunmaatregelen corona
Op dit moment bevinden we ons al ruim een jaar in de coronacrisis. Veel maatregelen zijn de revue gepasseerd en helaas hebben we er ook nog met een heel aantal te maken. De coronamaatregelen zijn vaak enorm ingrijpend en hebben consequenties voor uw bedrijfsvoering en de financiële gezondheid van uw organisatie. De overheid probeert hier zoveel mogelijk in tegemoet te komen en heeft een groot pakket steunmaatregelen uitgerold om ondernemers te helpen. BETA zet op de website de belangrijkste steunmaatregelen nogmaals op een rijtje, zodat u weet waar u aan toe bent. Onder meer de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) wordt toegelicht. Dit is de bekendste maatregel, waar ook het meest gebruik van wordt gemaakt. Deze NOW-regeling biedt de mogelijkheid om werknemers die in verband met de maatregelen niet hun volledige uren kunnen werken toch kunnen worden doorbetaald. Op dit moment betaalt de NOW maximaal 85 procent van de loonsom van 1 januari tot 1 juli 2021. Om in aanmerking te komen voor de NOW dient een ondernemer 20 procentomzetverlies geleden te hebben. De eerste twee aanvraagperiodes voor de NOW3 zijn reeds verlopen, de volgende aanvraagperiode valt tussen 17 mei en 13 juni 2021. Verder worden de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL), de diverse belastingmaatregelen en het Time-Out-Arrangement toegelicht op beta-tankstations. nl. Mocht uw bedrijf noodlijdend zijn kunt u ook altijd contact opnemen met het BETA-secretariaat via 010 – 411 1180.
Op bezoek bij: Tankstations Jongeneel
Bij BETA Wassen vinden we het altijd belangrijk om te weten hoe het er precies aan toe gaat bij haar leden. Daarom bellen we onze leden graag op of gaan we even langs. Dit keer ging Steven Stroet van het secretariaat langs bij Mattijs Jongeneel van Tankstations Jongeneel, op hun locatie in Ypenburg. Jongeneel is in Zuid-Holland uiteraard een bekende naam met onder meer tankstations in Leiden, Den Haag en Valkenburg. De locatie in Ypenburg aan de Ypenburgse Stationsweg is een van hun visitekaartjes en het station heeft een mooie locatie. Na een hartelijk ontvangst door Mattijs hebben we in zijn kantoor de laatste stand van zaken doorgenomen. Hoe ervaarden zij de lockdown en wat is er veranderd in een jaar met corona? Ondanks een dipje in het begin van de coronacrisis, tijdens de eerste lockdown, bleven de cijfers redelijk stabiel en bleven mensen ook wassen. Waar het eerst nog ging om ‘uitjes’ van mensen die zich thuis verveelden kwam later ook het woon-werk verkeer weer op gang. De wasboxen stonden bijna altijd vol en na het winterse weer stonden er grote rijen bij de wasstraat. Benieuwd hoe Mattijs de huidige periode verder ervaart? Lees het hele verhaal op de website van BETA: beta-tankstations. nl.