JAN BESOUW EN ZIJN VROUW MIEK VERHUURDEN VIJF JAAR GELEDEN HUN TANKSTATION AAN OK. DAT OPENDE DE DEUR NAAR EEN WELVERDIEND PENSIOEN. MAAR DAT GING GEPAARD MET HOBBELS. JAN KREEG GEZONDHEIDSKLACHTEN EN TOT OVERMAAT VAN RAMP WERD HUN VAKANTIEHUIS VERWOEST DOOR DE CATASTROFALE OVERSTROMINGEN IN DE DUITSE EIFFEL. MAAR ONDANKS DAT IS JAN POSITIEF. “JOH, IK HEB WEL MOOI DE TIJD OM TE WERKEN AAN DE RESTAURATIE VAN MIJN VOLVO DUETT.”

Jan is net terug uit Duitsland. “Het is een hele papierwinkel. Maar gelukkig heeft de gemeente nu ook bevestigd dat ons huis totaal is verwoest. Dat betekent dat we aanspraak kunnen maken op het opbouwgeld”, vertelt de oud-ondernemer. Jan en Miek bezochten het vakantiehuis ongeveer om de week. “Heerlijk hoor, we zijn er dan even helemaal uit. Maar gelukkig waren we er niet op de dag van de overstroming. We dachten; het weer is te slecht. We gaan niet”, legt Jan uit. Ze dachten dat hun huis veilig was. “Een jaar of zes geleden waren er ook overstromingen in het gebied, die bereikten bij lange na niet onze woning. Maar nu was het waterpeil wel vijf meter hoger dan toen, catastrofaal. Ook voor de bewoners van het dorp zelf, die zitten nog steeds in de kou. Ze stoken de huizen daar veel op olie, en al die olie is uit veiligheidsoverwegingen uit de tanks gezogen. Nu verwarmen die mensen hun huis met elektrische kachels, echt heel triest allemaal.”

Jaguar MK2 en een Barkas Framo

Jan en Miek hopen hun huis opnieuw te mogen opbouwen, tot die tijd vermaken ze zich wel met andere zaken. “We hebben ons station vijf jaar geleden hier in Grubbenvorst verhuurd aan OK, en ik kom er nog met regelmaat. Recent is de wasstraat vernieuwd, dat vind ik dan mooi om te zien. Van de oude wasstraat kende ik de techniek op mijn duimpje. Ik was er ook altijd mee bezig, dat deed ik veel liever dan kassadraaien bijvoorbeeld. Niets voor mij”, lacht Jan. De liefde voor techniek zit er nog steeds in. “Ik restaureer oldtimers, daar heb ik alle tijd voor nu we minder vaak naar Duitsland gaan. Nu ben ik bezig met een Volvo Duett. En eerder al heb ik een Jaguar MK2 gerestaureerd en een Barkas Framo. Dat is een Oost-Duitse pick-up. Daar maak ik zo nu en dan ritjes mee.” Die hobby zorgt echter ook voor een klein probleem, vertelt Jan. “Mijn garage wordt te klein. Ik houd ze namelijk natuurlijk wel zelf, ze zijn niet voor de verkoop. Maar daar vind ik ook wel weer een oplossing voor.”

Station onder eigen naam

Jan en Miek hebben jarenlang een tankstation en autogarage gerund. “Op het moment dat we besloten te stoppen, dat was overigens vrij abrupt door mijn gezondheidsklachten, had ik meteen al iemand voor de garage. Dat was in maart 2016, en in september konden wij het tankstation verhuren aan OK”, aldus Jan. Daarmee kreeg Grubbenvorst weer een station met een merknaam op de luifel. “Wij hebben het hoofdzakelijk onder onze eigen naam gerund. Bij de start waren we even Q8 en later Total. Total beviel niet, toen zijn we maar snel onder eigen naam verdergegaan.” Daar hangt volgens Jan ook nog een leuk verhaal aan vast. “De omkleuring hebben we zelf gedaan, de oranje band van Total hebben we laten zitten en daaronder hebben we blauw neonlicht geplaatst. Ik dacht eerst; dat wordt niets. Daarom hebben we het eerst getest in een loods, en het pakte bovenverwachting goed uit. Iedereen vond onze luifel mooi en herkenbaar.” Jan denkt dan ook met plezier terug aan zijn petroltijd. En, realiseert hij zich ook, er is een tijd van komen en gaan. “Het is nu aan de nieuwe generatie. Er verandert zoveel door de energietransitie, dat moeten zij invullen. En ik, ik heb ’s ochtends wat meer tijd om de krant te lezen. Dat bevalt goed.”