EEN PRETTIG VERBLIJF WORDT VOOR TANKSTATIONS (MET LAADFACILITEITEN)STEEDS BELANGRIJKER NU HET AANTAL ELEKTRISCHE AUTO’S IN NEDERLAND HAND OVER HAND TOENEEMT. EEN KOP KOFFIE, LEKKERE LUNCH OF ZELFS EEN VERSBEREIDE PIZZA BEHOORT TEGENWOORDIG DAN OOK TOT DE MOGELIJKHEDEN.

Nederland telde begin 2021 bijna 8,8 miljoen personenauto’s, ruim een procent meer dan een jaar eerder. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over het motorvoertuigenpark. Acht op de tien personenauto’s rijden op benzine. Het aantal benzineauto’s nam met 1,5 procent toe vergeleken met een jaar eerder, terwijl het aantal diesels met 9,1 procent afnam. Uit die cijfers blijkt ook dat het aantal stekkerauto’s tegelijkertijd toenam met 38 procent (76 duizend) tot ruim 273 duizend begin 2021. Vooral het aantal volledig elektrische personenauto’s groeide het laatste jaar sterk (63 procent). Stekkerauto’s zijn personenauto’s met een elektromotor, waarvan de accu wordt opgeladen met een stekker. Hieronder vallen zowel volledig elektrische personenauto’s (FEV), die en kel een elektromotor hebben en emissievrij zijn, als plug-inhy brides (PHEV). Dit laatste type heeft naast een elektromotor ook nog een brandstofmotor. Begin 2021 was 3,1 procent van alle personenauto’s in Nederland een stekkerauto

Populair bij particulieren

Dat is nog duidelijk een minderheid. Toch lijkt de trend onomkeerbaar. De stekkerauto’s zijn bijvoorbeeld het afgelopen jaar ook populairder geworden bij particulieren. Het aandeel stekkerauto’s in particulier bezit is toegenomen van 27 procent begin 2020 naar 36 procent begin 2021. Echter, de meeste stekkerauto’s zijn nog altijd in zakelijk bezit (64 procent). Begin 2021 had, van de volledig elektrische auto’s, zelfs 78 procent een zakelijke eigenaar. Het aantal particuliere eigenaren verdubbelde en het aantal zakelijke eigenaren groeide met 55 procent. Bij de plug-inhybrides waren er begin 2021 voor het eerst meer particuliere dan zakelijke bezitters. Het aantal plug-inhybrides met een particuliere eigenaar steeg in een jaar tijd met 78 procent, terwijl bij de zakelijke bezitters een afname van 32 procent te zien is.

Nieuwe stekkerauto’s

In 2020 werden bijna 90 duizend nieuwe stekkerauto’s verkocht, 32 procent meer dan een jaar eerder. De meeste, ruim 73 duizend, waren volledig elektrisch. Dit is een groei van 17 procent vergeleken met een jaar eerder. In totaal werden in 2020 minder nieuwe auto’s (alle brandstofsoorten) verkocht dan in 2019. Het aandeel stekkerauto’s binnen de nieuwverkopen nam toe van 15 procent in 2019 naar 24 procent in 2020. Naast de volledig elektrische auto’s werden er ruim 16 duizend plug-inhybrides verkocht, drie keer zoveel als in 2019. Van de verkochte plug-inhybrides werd 43 procent aangeschaft door een particulier.

Een prettig verblijf

Met de komst van meer elektrische voortuigen neemt ook de behoefte aan laadfaciliteiten op het tankstation toe. Daar wordt dan ook volop aan gewerkt, al is het voor velen een te ontginnen terrein. Welke laadfaciliteiten zijn er, wat is de beste keuze en hoe moet de netverzwaring worden geregeld? Ondertussen wordt er, voor een aangenaam verblijf, volop doorgeschakeld in food. Van koffie tot verse koeken en van een biefstukje tot pizza. Met dat laatste is Jongeneel Tankstations de voorloper. Op het voorterrein, vlak voor de ingang van de shop van de TotalEnergies in Den Haag-Ypenburg staat namelijk een pizza-automaat. Deze bereidt voor de ogen van de gasten in vier minuten een vers belegde pizza. De bloem wordt gemixt met water, tot een bolletje deeg ‘gekneed’ en vervolgens tot een pizzabodem gevormd. Vervolgens komen de tomatensaus, de kaas en de andere ingrediënten er bovenop. Kopers kunnen live meekijken hoe de pizza in de oven wordt gebakken. “Het is een mooie aanvulling op ons ruime aanbod in de shop, en het bijt elkaar niet. In de shop verkopen we geen pizza’s, hierbuiten wel. 24 uur per dag, zeven dagen in de week. Dus als mensen buiten de openingstijden van onze shop toch iets willen eten terwijl ze hun auto opladen, dan kunnen ze een verse pizza tappen”, zegt Stefanie Jongeneel van het gelijknamige familiebedrijf. Volgens haar reageren klanten enthousiast. “Het is lekker en weer iets nieuws, leuk toch.”

Nieuwe formules en concepten

Jongeneel is niet het enige tankstation dat flinke stappen zet als het om de foodvoorziening gaat. De afgelopen periode zijn er tal van nieuwe concepten en formules gepresenteerd met onder meer Effe Lekker van Den Hartog in Krimpen aan den IJssel en de doorontwikkeling van de Hush Food & Gifts-formule door Avia Weghorst. Dit concept is straks ook te zien langs de A27 bij Nieuwegein. Maar ook de landelijke spelers pakken door. Langs de A1 bij Muiden opent in december namelijk het nieuwste Texaco-tankstation van EG Group met het LEON-concept. Alles om het verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. Daarmee wordt het tankstation almaar aantrekkelijker als rustpunt langs de weg, als de plek om te lunchen, te werken en als dé plek waar de Nederlander zijn of haar batterij van elektrische auto oplaadt.