100% CONTROLE EN 98% BETROUWBAAR. DIE CLAIM VERBINDEN ICT-BEDRIJF H@ND EN CONVENIENCE RETAIL SOLUTIONS (CRS) AAN NIX18-100. DAT IS EEN GEAUTOMATISEERD SYSTEEM DAT DE LEEFTIJD CONTROLEERT VAN KLANTEN DIE EEN PRODUCT WILLEN KOPEN WAARAAN EEN LEEFTIJDSGRENS VERBONDEN IS.

“Hoe het werkt? Loop maar even mee”, zeggen Theo Snijder en Ulrich Knieling. We gaan naar een andere ruimte in de kantoortoren in Hoofddorp waarin ICT-bedrijf H@ND gevestigd is. Daar staat op een balie een wit kastje van een centimeter of 40 hoog. “Ga er maar voor staan en beantwoord de vraag”, geeft Theo aan, die CEO en oprichter van H@ ND is. De vraag luidt of ik toestemming geef voor het controleren van mijn leeftijd. Als ik ‘ja’ aangeef, moet ik naar het beeldscherm kijken en controleert het systeem aan de hand van een gezichtsscan mijn leeftijd. Veel tijd heeft NIX18-100 daar niet voor nodig. In minder dan een seconde geeft het kastje aan dat ik 25 jaar of ouder ben. Theo: “Dan kun je het product afrekenen en je weg vervolgen. Identificeert het systeem je als een persoon die jonger is dan 25, dan moet je hier – Theo wijst naar het onderste deel van het kastje – je identiteitsbewijs laten controleren. Ook dat is secondewerk. Dat was een van de uitgangspunten bij de ontwikkeling: betrouwbaar en snel, voor een vlotte doorloop bij de kassa.”

Koppeling met de kassa
Theo en Ulrich leggen vervolgens uit dat NIX18-100 de paspoorten en officiële ID-bewijzen van elk land ter wereld en alle Europese rijbewijzen herkent. “Het apparaat controleert de echtheid van het identiteitsbewijs, verifieert de geboortedatum en vergelijkt de foto die erop staat met de gezichtsscan”, geeft Ulrich aan, die namens CRS als consultant bij dit project betrokken is. “Als die alle drie als juist zijn beoordeeld, en de leeftijd boven de grens ligt die voor een bepaald product geldt, dan kan de transactie voortgezet worden. Het systeem is geschikt voor alle producten waarvoor een leeftijdsgrens geldt, zoals alcohol, tabak en loterijproducten. Door een koppeling met de kassa voert NIX18-100 precies die controle uit die voor een product nodig is, of de leeftijdsgrens nu 16, 18 of 21 jaar is. In Nederland is die voor alle producten met een leeftijdsgrens 18 jaar. Vandaar NIX18-100. Waarbij 100 staat voor 100% controle.”

Controle schiet tekort
“Om die betrouwbaarheid te waarborgen, gebruiken we scanapparatuur die van hetzelfde niveau is als die op luchthavens”, zegt Theo. “Ulrich gaf al aan dat de kassa een centrale rol speelt bij de inzet van NIX18-100. Daarvoor hebben we koppelingen gerealiseerd met kassasystemen van marktleiders TSG en Valk Solutions. Daardoor kunnen we vrijwel elk verkooppunt in Nederland bedienen met deze oplossing.” H@ND richt zich met het systeem in eerste instantie op tankstations, maar ziet ook mogelijkheden bij slijterijen, supermarkten, gemakswinkels, horeca en tabaksspeciaalzaken. Ulrich: “Overal waar veel producten worden verkocht waaraan een leeftijdsgrens zit, is NIX18-100 van meerwaarde. Het controleren van de leeftijd ligt nu bij kassamedewerkers. De uitvoering daarvan schiet helaas nog vaak tekort. Controles daarop tonen dat keer op keer aan. Ook kost het relatief veel tijd. Gemiddeld 20 tot 30 seconden per gecontroleerde klant.”

Kraskaarten voor beltegoed
Omdat persoonlijke leeftijdscontroles gemiddeld onder de maat blijven en CRS vreest dat dit mogelijk gevolgen kan hebben voor de tankstationbranche, zoals een eventueel vervroegd verbod op de verkoop van tabak, ging het bedrijf op zoek naar een oplossing. De op pompshops gerichte dochteronderneming van Lekkerland schakelde daarvoor consultant Ulrich in. Die vervulde in het verleden meerdere functies bij Lekkerland en heeft veel ervaring in de petrol-wereld. Voor één van zijn voormalige werkgevers in die sector zocht hij in 2000 een oplossing voor de verkoop van papieren kraskaarten voor beltegoed. Die waren erg diefstal- en fraudegevoelig. Hij kwam terecht bij H@ND, dat toen net begonnen was. “Ulrich bezorgde ons de eerste large account”, vertelt Theo. “Voor die klant ontwikkelden we een geautomatiseerd systeem voor die kraskaarten en daarmee wisten we het probleem grotendeels op te lossen.”

Sinds juli leverbaar
In het verlengde daarvan kwam H@ND voor de internationale markt met een digitaal identificatiesysteem voor de verkoop van prepaid simkaarten. In veel landen is bij de aankoop daarvan identificatie verplicht. Theo: “Die technologie hebben we ook toegepast in NIX18-100. Daardoor konden we het apparaat in relatief korte tijd op de markt brengen. Ulrich benaderde ons in het voorjaar van 2022. In de tweede helft van vorig jaar hebben we een pilot gedraaid bij 18 tankstations. Vervolgens hebben we in de eerste maanden van dit jaar het systeem gefinetuned. De eerste 150 apparaten zijn sinds juli leverbaar. 10 juli is de eerste geïnstalleerd, bij Shell Zwart in Amsterdam- Osdorp. De productie voeren we vanaf het najaar op naar 500 exemplaren per twee maanden. Voor de landen waar dit is toegestaan, komt er een optie om het systeem te integreren in vending-oplossingen. Voor de Nederlandse markt is NIX18-100 geïntegreerd in de selfservice bestelzuil Kiosk Pro. Waarbij producten met een leeftijdsgrens dan door een medewerker overhandigd worden. NIX18-100 voldoet volledig aan de privacywet- en regelgeving en slaat bijvoorbeeld geen persoonsgegevens op.”