MIDDEN IN DE STAD, MAAR MET DE OMVANG EN FACILITEITEN VAN EEN SNELWEGSTATION. ZO OMSCHRIJFT TANKSTATIONMANAGER EMINA VERBURG HET INGRIJPEND VERNIEUWDE ESSO TILBURG RINGBAAN-OOST. IN HET SHOP- EN FOODGEDEELTE ZIT NU TONY’S STREET FOOD MET EEN ALL DAY KITCHEN EN DE EERSTE NIX18-FASTLANE IN HET NETWERK VAN DE HAAN.

In die all-day kitchen met foodwall en bakkerij is de Turkse pizza de onbetwiste nummer één van de nacht. “Wij zijn 24/7 open en die pizza’s zijn al vanaf het begin een succes bij het uitgaanspubliek en studenten”, zegt Verburg. “Van ons vers bereide foodaanbod zijn overdag de broodjes het populairst en vooral het broodje Surinaamse kip met ei loopt erg goed”, vult medewerkster Natascha Brenn aan. “Hotdogs worden trouwens ook vaak besteld.” Hoewel er na de overname van het station door De Haan de afgelopen maanden veel veranderde aan de Ringbaan-Oost, bleven de meeste gezichten van het Tilburgse tankstation vertrouwd. Van die 16 gezichten is dat van Natascha Brenn waarschijnlijk wel het meest vertrouwd. “Ik werk hier nu zes jaar en dat is het langst van iedereen in het team”, vertelt ze. “Op tankstations werk ik al veel langer. Bijna 29 jaar. Mijn ouders hadden er een. De inrichting hier, met die Amerikaanse stijl van Tony’s, is erg mooi geworden. Wist je dat de echte Tony (Tony de Haan, red.), die op het logo staat, vandaag (3 oktober, red.) jarig is?”

Rust en ruimte
Dat heugelijke feit geeft een extra feestelijk tintje aan het bezoek van Move On Magazine aan het op 1 september officieel heropende station. Om van de shop daar een Tony’s Street Food te maken, was dat gebouw ongeveer een maand gesloten. “Met een cabin, met daarin een aanbod van de meest essentiële artikelen, hebben we dat zo goed mogelijk proberen op te vangen”, geeft Mirjam Yousef aan, die retail marketeer is bij De Haan Minerale Oliën. “Dat was improviseren, maar het team heeft dat op een geweldige manier gedaan. Buiten is er niets veranderd. Het tankgedeelte en de carwash konden daardoor tijdens de verbouwing gewoon worden gebruikt. We hebben deze locatie per 1 juli overgenomen. Dit is ons derde station in Tilburg en de eerste in die stad met een Tony’s Street Food. Hiervoor zaten een Spar express en een Subway apart in dit shopgebouw. Dat zorgde voor een wirwar aan kleuren en een druk interieur. Met Tony’s hebben we één geheel van de ruimte gemaakt en is de uitstraling veel rustiger en de inrichting ruimtelijk en overzichtelijk.”

NIX18-fastlane
Bij de klanten valt die inrichting in de smaak, laat manager Verburg weten. “Zeker in de eerste weken hoorde je regelmatig: ‘Zo, wat is het hier mooi geworden.’ Ook op de nieuwe faciliteiten wordt positief gereageerd. We hebben twee zelfscankassa’s en vier bestelzuilen en daarvan wordt veel gebruikgemaakt. Bij de balie afrekenen en een bestelling doen, kan ook gewoon. Het is maar wat de klant wil. Bij de kassa staat een NIX18-100-apparaat voor de leeftijdscheck. Contactloos tabakswaren bestellen is ook mogelijk. Wij zijn de eerste in ons netwerk met een NIX18-fastlane. Bij die zuil kun je een tabaksproduct bestellen, automatisch je leeftijd laten checken via gezichtsherkenning en afrekenen. Met een bon haal je het product daarna af bij de balie. Dat werkt prima en die bestelzuil is erg populair.”

Snelwegstation
Anders dan haar collega’s is Verburg een nieuw gezicht op het station. “De vorige tankstationmanager wilde graag de overstap maken naar een hr-functie”, legt Yousef uit. “Die kans werd hem geboden en hij werkt nu op het hoofdkantoor.” In Verburg vond De Haan een enthousiaste opvolger. “Hiervoor werkte ik bij het station BP Zwarte Water in Venlo”, vertelt ze. “Dat is een groot snelwegstation aan de A67. Het station hier zit midden in de stad – niet ver van het centrum – maar lijkt veel op een snelwegstation. Dat komt door de grootte van de shop, het aanbod en faciliteiten en de drukte hier. Ringbaan-Oost is een drukke doorgaande weg, dus stoppen hier veel passanten en werkbusjes, maar we hebben ook een grote groep vaste klanten en een echte buurtfunctie. Wat hier aan klanten komt is heel divers en dat maakt het werk op dit station lekker afwisselend.”

Gouden haan
De eyecatcher in de Tony’s van Esso Tilburg Ringbaan-Oost is het ruime zitgedeelte met zijn opvallende rode Amerikaanse dinerbanken. Verburg: “Het biedt plaats aan ongeveer 25 mensen. Met de lunch zit het lekker vol. Voor de veiligheid is het ’s avonds en ’s nachts afgesloten.” De ‘zithoek’ is ook Natascha Brenns favoriete onderdeel van de vernieuwde zaak. “Als ik een lekker broodje voor de klanten heb gemaakt, vind ik het leuk om te zien dat ze er op zo’n mooie plek van kunnen genieten.” Behalve de rode banken valt nog iets op in het zitgedeelte: een gouden haan op een zwarte sokkel. “Dat beeld heb ik gemaakt”, zegt Brenn. “Als cadeautje van het team bij de opening. Het staat symbool voor het gouden team dat De Haan er met ons heeft bijgekregen en de gouden toekomst die we samen tegemoet gaan.”