JAAR: 2016. LOCATIE: EXPO HOUTEN. WAT: DE UITREIKING VAN DE EERSTE BETA BRANCHEPRIJS. IN HET MIDDELPUNT VAN DE BELANGSTELLING STAAT MARTIN VAN TOL. HIJ WAS DESTIJDS DE WINNAAR VAN DE AWARD, DIE DOOR BETA WERD TOEBEDEELD AAN DE ‘BETEKENISVOLLE’ ONDERNEMER
VAN OTOTOL.

“Bedankt, wat een eer. Dit had ik nooit verwacht.” Met die woorden nam Van Tol de prijs in ontvangst uit handen van BETA-voorzitter Ewout Klok. Martin van Tol was directeur van Ototol met toen zes tankstations in Den Haag, Rotterdam, Rijswijk, Grootebroek en ‘s-Hertogenbosch. Van Tol verdiende volgens de jury van de BETA Brancheprijs de award omdat hij een ondernemer is in hart en nieren. “Hij is een initiatiefnemer bij uitstek en een échte verenigingsman. Hij deelt zijn kennis en gunt een ander zijn vondsten onder het mom van ‘velen weten meer dan één’. Ondernemers sluiten bij zijn ideeën aan en maken dagelijks gebruik van zijn pionierswerk op shopgebied”, aldus het juryrapport.

Tien genomineerden
Van Tol werd als winnaar gekozen uit tien genomineerden; Pieter van Gennep van Peut De Vrije Pomp, Mattijs Jongeneel (Tankstations Jongeneel), Johan Kok (Kok Experience), Rosan Kreijne (Kreijne Holding), Ger Loogman (Loogman Tanken en Wassen), Hans Oomen (Jora Tankstation BV), Nandor Trumpi (Esso Trumpi BV), Ingrid en René de Wagenaar (Scheiwijk voor fijnproevers) en Gerard van Weelde van Tankstation van Weelde. In een bomvolle congreszaal werden alle genomineerden het podium opgeroepen en één voor één in het zonnetje gezet door Ewout Klok, voorzitter van de branchevereniging. Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) maakte als voorzitter van de vakjury de winnaar bekend.

Edsko Schuitema
Van Tol droeg de award overigens op aan de in maart 2015 overleden BETA-oprichter Edsko Schuitema. “Ik heb bijzonder intensief met Edsko samengewerkt en zonder hem was het nooit gelukt om met BETA te staan waar we nu staan. Edsko’s bijdrage is enorm en wij zijn hem hiervoor zeer dankbaar”, aldus Van Tol.