DE OVERHEID WERKT TOE NAAR EEN ROOKVRIJE GENERATIE. HET
STREVEN IS DAT IN 2040 NOG MAAR 5 PROCENT VAN DE VOLWASSEN BEVOLKING ROOKT, NU IS DAT NOG 20 PROCENT. OM DIT TE REALISEREN WORDT OOK INGEZET OP EEN VERMINDERING VAN HET AANTAL VERKOOPPUNTEN OM JONGEREN EN GESTOPTE ROKERS BETER TEGEN DE VERLEIDING VAN ROKEN TE BESCHERMEN. BETA HIELD RECENT EEN WEBINAR OVER DAT ONDERWERP, OOK OM TANKSTATION-ONDERNEMERS VOOR TE BEREIDEN OP EEN AANBOD ZONDER TABAK.

“Tabak is essentieel voor ons. Gemiddeld genomen is 64 procent van de omzet van onze shops afkomstig uit de categorie tabak, de winstbijdrage is gemiddeld 19 procent”, vertelt Charlot van Tol van Ototol tijdens het webinar. Zij onderstreept hiermee het belang van de categorie voor haar stations. Maar Ototol staat daarin niet alleen, gemiddeld genomen is tabak goed voor ruim meer dan de helft van de omzet van de shops van tankstations. “Het ineens verbieden van de verkoop van tabak zou dan ook de doodsteek betekenen van veel tankstations. Dat hebben we ook altijd bepleit in Den Haag, met succes. We zijn blij dat de overheid heeft gekozen voor een geleidelijke afbouw van het aantal verkooppunten. Tot in 2024 verdwijnen er 12.000 verkooppunten, en daar zitten de tankstations nog niet tussen”, legt Martijn van der Kolk van BETA uit tijdens de online bijeenkomst van de belangenvereniging. Toch benadrukken hij en voorzitter Ewout Klok van BETA dat ondernemers nu niet tot 2030 rustig achterover kunnen leunen. “De overheid heeft een duidelijke routekaart gepresenteerd. In 2022 komt er een verbod op alle sigarettenautomaten, bijvoorbeeld in cafés en snackbars, in 2023 een verbod op de online verkoop van tabak, in 2024 verbiedt men de verkoop van tabak bij supermarkten en na 2030 wordt ingezet op de verdere gefaseerde afbouw van de verkoop van tabak. Eerst bij tankstations en vervolgens bij tabaks- en gemakswinkels”, aldus Klok.

Toewerken naar 2030

Dat betekent volgens hem dat er door tankstation-ondernemers naar die datum van na 2030 moet worden toegewerkt. “De vraag is; hoe vang je tegen die tijd het verlies van een groot deel van de omzet op?” Tijdens het webinar werd die vraag aan de deelnemers voorgelegd. Bijna 40 procent zei extra geld te steken in horeca en in elektrisch laadmogelijkheden. Veel ondernemers die deelnamen aan het webinar kiezen in dat laatste geval voor investeringen in snelladers. “Het is o zo belangrijk om nu al na te denken over de toekomst zonder tabak”, zegt Ewout Klok, die zelf ook een station heeft in Hoogeveen. Hij zet in op horeca. “Nu lijkt dit nog ver weg, maar het is zo 2030 en dan moet je wel al nieuwe en extra omzetbronnen hebben aangeboord.” Als je dan pas begint ben je echt te laat. Overigens is het zo dat de overheid de komende periode onderzoekt hoe de afbouw na 2030 het beste vorm kan krijgen, met aandacht voor de economische impact en regionale spreiding, zodat een volgend kabinet daarover kan besluiten. BETA zal volgens Van der Kolk worden betrokken bij de gesprekken hierover. “Hoe het na 2030 moet worden ingevuld, en of en hoe tabak dan snel wordt verboden of nog een langere uitloop kent, dat weten we nog niet, en daar zullen we namens de branche onze mening over kunnen geven.”

Vergrootglas

Van der Kolk benadrukt tijdens het webinar ook dat tankstations zeer kritisch moeten zijn bij de verkoop van tabak. “We liggen onder een vergrootglas, ook als het gaat om de controle op de leeftijdsgrens. Dat moet echt beter.” Van der Kolk doelt hierbij op recente cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), die constateerde dat
er nog te vaak tabaksproducten, dampwaren (e-sigaretten en e-liquids) en kruidenrookproducten worden verkocht aan jongeren onder de 18 jaar. Van der Kolk: “Bij twijfel niet inhalen. Dus bij iedereen waarvan je niet zeker weet of die 25 jaar of ouder is, vraag om de leeftijd en controleer het ID. En maak dit onderdeel van de procedures. Of maak het desnoods onderdeel van het arbeidscontract van medewerkers. Het is essentieel dat er beter wordt gecontroleerd. Ook de boetes liegen er niet om. De eerste keer is het 1.360 euro. En gaat het dan nog een keer mis, dan loopt het snel op. En bij drie strikes out mag je helemaal geen tabak meer verkopen. En dat wil je niet.”

BETA ONDERSTEUNT TANKSTATION-ONDERNEMERS BIJ DE CONTROLE OP DE LEEFTIJDSGRENS,ONDER MEER VIA ZOGENOEMDE ‘SMARTSPOTTERS’, LEEFTIJDSCHIJVEN, COMMUNICATIE EN VIA HET LEERPLATFORM POWER UP! WAAR EEN NIEUWE E-LEARNING ‘TABAK’ IS GEÏNTRODUCEERD.

Het is van groot belang dat de volledig nieuwe e-learning over de verkoop van tabak en rookwaren door medewerkers wordt gevolgd, weten ze bij BETA. Via de e-learning zorgen ondernemers er namelijk voor dat medewerkers goed op de hoogte zijn van de nu geldende regels én van de gevolgen bij overtreding hiervan. Die zijn immers niet mals: boetebedragen beginnen bij 1.360 euro en herhaaldelijke overtredingen kunnen leiden tot een tijdelijke stop van de tabaksverkoop voor de shop. Naast de e-learning informeert en adviseert BETA ondernemers over dit onderwerp. Ook stelt BETA een handige leeftijdschecker beschikbaar en kunnen leden stickers voor op de tabakskasten bestellen.

Maken u en uw medewerkers al gebruik van Power Up!? Registreer u nu via de registratieservice. Al 600 tankstations gingen u voor.

Power UP beschikt sinds de start in januari over meer dan drieduizend actieve gebruikers. Alleen via de registratieservice krijgen u en uw medewerkers toegang tot het nieuweleerplatform. In vier stappen heeft u alles geregeld. Zo worden de gegevens van uw medewerkers in het platform geplaatst en bieden wij u ondersteuning om het nieuwe leerplatform zo optimaal mogelijk in te richten, geheel afgestemd op uw wensen! Wilt u gebruik maken van deze volledig gratis service? Mail dan uw contactgegevens naar: opleidingen@beta-tankstations.nl. De medewerkers van BETA Opleidingen nemen vervolgens contact met u op om alles zo goed mogelijk voor u te regelen. Heeft u zich al aangemeld, maar kunnen uw medewerkers nog niet in Power UP? Verwijs uw medewerkers dan naar de registratiemail die de medewerker van Power UP heeft ontvangen.

Praktisch, betrouwbaar en innovatief: Het nieuwe leerplatform van BETA Opleidingen

Power UP is het hoogwaardige, betrouwbare en praktische online leerplatform van BETA. Intuïtief, leuk om te doen en eenvoudig in gebruik. Via Power UP volgen uw medewerkers branche specifieke e-learnings die voldoen aan wet- en regelgeving en de verplichte jaarlijkse instructies. Daarnaast biedt het leerplatform tools voor managementvaardigheden en soft skills e-learnings. BETA zorgt ervoor dat we up-to-date zijn en nieuwe praktische opleidingen blijven toevoegen. Heeft u vragen, of ideeën ten aanzien van nieuwe trainingen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan klaar voor u!