DE LEKKERSTE EN MEEST CREATIEVE KOFFIESPECIAL VAN NEDERLAND, BELGIË, LUXEMBURG EN FRANKRIJK VIND JE BIJ…SHELL OEIJENBRAAK. HET TEAM VAN HET BRABANTSE
TANKSTATION VAN TON UIJEN EXPLOITATIE MAATSCHAPPIJ AAN DE A67 IS NAMELIJK RECENT DE WINNAAR GEWORDEN VAN DE BARISTA CUP, EEN WEDSTRIJD ONDER ALLE SHELLTANKSTATIONS. WIJ SPRAKEN TWEE TEAMLEDEN. “HET WAS EEN GAVE REIS.”

Het is een wedstrijd van enkele maanden, de voorbereidingen daarbij nog buiten beschouwing gelaten. “Maar wat was het leuk”, glundert bakery-medewerkster Hilde van Eijk van Shell Oeijenbraak. Zij is het brein achter de Dirty Matcha, zoals de door haar en haar collega’s bedachte koffiespecial is genoemd. “Wij hebben een avond samen gezeten hier, bijna iedereen was erbij. En bijna iedereen had een eigen ingrediënt mee. Voor mij was dat matchapoeder. En met al die ingrediënten hebben wij een avondje ‘doorgehaald’”, lacht de bakery-medewerkster. Het was proeven, proeven en nog eens proeven. “Zo hadden we matchapoeder gecombineerd met appelcake siroop. Dat was niet lekker. Maar met witte chocolade siroop wel. Echt heerlijk. Een espresso, een klein beetje cappuccinomelk en wat heet water erbij, helemaal af.”

Filmpje van één minuut
Met die inzending schreef het team zich in. “We moesten er een filmpje van één minuut van maken, onze focus lag daarbij op de matchapoeder. Dat is lekker, gezond en er zitten vitaminen in. Het was een schot in de roos, de jury vond het helemaal leuk en we kwamen samen met negen andere teams in de finale. En vooraf hadden we gezegd; als we de finale halen, dan zijn we al heel gelukkig.” Die finale was in Dordrecht. “Twee dagen lang, wauw. We moesten onze koffiekennis etaleren, onze presentatie laten zien en de workflow demonstreren; klopt het allemaal, gaat het soepel, wordt er hygiënisch gewerkt, etcetera, etcetera. Nou, dat was allemaal dik in orde. Dat leidde ons naar de eindfinale met nog twee andere teams uit België en Frankrijk. En ook die wonnen we met onze Dirty Matcha. Een groot feest.” De winnende koffiespecial zal later dit jaar verkrijgbaar zijn op alle Shell-stations met bakkerijlocaties in de vier landen. “Dat is natuurlijk helemaal fantastisch, dan kan iedereen genieten van onze Dirty Matcha met (haver)melk, matchapoeder, espresso en witte chocolade siroop.

Teamprestatie
Teamleider Daniëlle Rooijakkers van Shell Oeijenbraak knikt instemmend. “Dit is een echte teamprestatie. En het team is hierdoor ook hechter geworden. We hebben er samen over nagedacht, samen hebben we geëxperimenteerd, samen zijn we naar de finale gegaan; heel leuk allemaal. En ook in de bakery hebben we er iets aan; je bent daar zeker tijdens de spits echt op elkaar aangewezen. Nou, als iedereen met elkaar door één deur kan, dan loopt dat toch allemaal net iets lekkerder en zet iedereen een stapje extra, ook voor elkaar.” Overigens zat het met de teamspirit al wel goed bij Shell Oeijenbraak, zegt Rooijakkers. “Iedereen is flexibel, roosters vullen zich daardoor altijd wel. Is er een keer iemand ziek, dan spring een ander bij. Perfect.”

Twintig croissants
Om die teamspirit erin te houden prikkelt Rooijakkers haar collega’s dikwijls met leuke truckjes. “Dan haal ik ’s ochtends twintig croissants uit de vriezer, en nog voordat de collega’s beginnen heb ik ze al verkocht. Dan haal ik er nog twintig uit de vriezer en zegt ik; ik ga voor de vijftig vandaag. Jullie ook? Dat werkt echt goed, soms moet je strijd creëren.”