PETRA VERKERK IS BAKERYMANAGER BIJ TEMKO, DE EXPLOITANT VAN EEN VIJFTAL SHELL-STATIONS, WAARONDER DE TANKSTATIONS SHELL DE LUCHT WEST EN SHELL ZALTBOMMEL (DE LUCHT OOST) AAN DE A2. IN DIE STATIONS GEEFT ZIJ LEIDING AAN EEN TEAM VAN 24 BAKKERIJMEDEWERKERS. “ROOSTERS MAKEN? NEE, IK STA ALTIJD OP DE VLOER. DAAR WORDT HET GELD VERDIEND.”

Petra is ‘one of the girls’, want het team van De Lucht West en Zaltbommel bestaat voornamelijk uit dames (er werken 21 dames en drie heren in de twee bakkerijen). En Petra is dan wel leidinggevende, ze staat echt tussen het team. “Dat vind ik heel belangrijk, ik smeer ook gewoon de broodjes, sta desnoods met mijn hoofd in de prullenbak om die schoon te maken en ik draai ook gewoon de vroege diensten. Tuurlijk.” Het team maakt het station, is de overtuiging van Petra. “Het is hard werken, absoluut. Maar we maken ook veel plezier, onderling en met gasten. Een grapje hoort erbij. En is er wrijving, dan bespreken we dat achter. Niet hier in de bakkerij waar de gasten bij zijn.” Gasten verdienen in de ogen van Petra namelijk alle aandacht. “Iemand die veel bestelt krijgt altijd de vraag of het in een tasje moet worden verpakt. En koffie voor onderweg? De deksel doen we er dan desgewenst op. En bij een broodje hoort een servetje. Het zijn misschien maar kleine puntjes, maar ze maken de ervaring wel compleet.” En ja, het komt ook wel eens voor dat een gast niet helemaal tevreden is. “Ga nooit in discussie, zeg ik dan altijd. Is de panini niet helemaal warm volgens de gast? Geef een nieuwe.
Smaakt de kroket niet lekker? Vraag of hij of zij iets anders wil. Geen punt.”

“Bouwvakkers hebben meestal haast en weten
precies wat ze willen”

Petra Verkerk

Bakerymanager, TEMKO

Heel divers

Dagelijks ontvangt Petra met haar team ergens tussen de 700 en 1.000 gasten per station. “Het is zo divers, echt heel bijzonder. Is er een festival in de Brabanthallen in Den Bosch, dan merken wij dat meteen. Of een huisjeswissel op een vakantiepark in de buurt. Het publiek is dan ineens heel anders. Bouwvakkers hebben meestal haast en weten precies wat ze willen, de gasten die een vakantie in
het vooruitzicht hebben nemen de tijd en vragen ons om advies.” Het maakt het werk afwisselend en ook uitdagend. “Mensen onderschatten ons werk weleens. Oh, werk jij bij de pomp, zeggen ze dan. Maar het is echt hard werken: je staat acht uur lang op je benen, je smeert broodjes, bakt friet en helpt honderden gasten. En die gasten moet je heel goed inschatten en zo goed mogelijk weer op weg helpen. Het liefst natuurlijk met een koffie XL in plaats van een gewone koffie”, lacht Petra. Upselling is volgens haar namelijk een sport. “Wij maken er echt een wedstrijdje van. Niet opdringerig natuurlijk, maar we vragen de gast altijd of hij of zij een speltbol wil in plaats van een gewoon broodje. Extra ei misschien? Siroop in de koffie? Sommige medewerkers zijn daar heel goed in, daar geniet ik dan van hè. Het werken in de bakkerij is echt zo leuk.”