Het zal je waarschijnlijk niet zijn ontgaan: deze Move On staat in het teken van ‘groen’. Een kleur die verwijst naar verduurzaming, het klimaat en ondernemen vind ik.

Hoewel er ontzettend veel groene ideeën, plannen en voornemens zijn, staat de branche nog maar aan de vooravond van het grote vergroenen. Want als je je bedenkt wat ons nog allemaal te wachten staat, moet je bekennen dat wij eigenlijk nog maar nauwelijks zijn begonnen. Groentjes, dat zijn we!

Onderzoekers van Berenschot hebben in opdracht van de VNPI in kaart gebracht welke veranderingen tankstations de komende vijftien jaar te wachten staan. Dat lijkt nog niet zo ver weg, maar vergis je niet. Ook tot 2035 staan er grote veranderingen op stapel. Brandstoffen als benzine en diesel gaan echt plaatsmaken voor nieuwe, zoals elektriciteit en waterstof. Tankstations kunnen een rol blijven vervullen, maar er moeten keuzes worden gemaakt en investeringen worden gedaan. Hoge, voor bijvoorbeeld een snellaadpaal, terwijl daar het verdienmodel nog helemaal niet zo duidelijk van is, zoals Ewout Klok in het artikel hierover zegt.

We besteden in Move On nog meer aandacht aan vergroening, uit diverse invalshoeken. Bijvoorbeeld hoe je met fossiele brandstoffen als benzine en diesel ook al kunt vergroenen. Ronald Kempen (Tamoil) en Wim van Gorsel (bestuurslid BETA) geven hier hun mening over. Wim beschrijft in deze Move On ook de kansen die hij met waterstof ziet. BETA is onlangs lid geworden van het H2Platform, wat aangeeft dat tankstations een rol van betekenis in de energietransitie kunnen gaan spelen. Ook de shop kan groener, door te letten op wat er aan food wordt weggegooid en vinger aan de pols aan je energieverbruik te houden.

In deze Move On kun je ook zien dat er ‘groentjes’ zijn die de handschoen oppakken. Huub Minten uit Landgraaf bijvoorbeeld, over wiens plannen je in deze editie kunt lezen. Zoals Huub zijn er meer. Gelukkig maar. Want we mogen dan groentjes zijn, ondernemend zijn we ook!