OOTW INTERVIEWT MEDEWERKERS UIT DE BRANCHE. DEZE KEER EEN PORTRET VAN ANDREA SALVADOR. ZE VOLGT VEEL TRAININGEN VAN OOTW, ZOALS HET LIVE WEBINAR OVER AUTOTECHNIEK EN PRODUCTKENNIS.

 

Kan je iets vertellen over waar je werkt en wat je daar doet?

“Ik werk sinds 2017 bij Sandelingen. Ik was verhuisd naar Dordrecht en op zoek naar een baan hier in de buurt. Ik zag in een advertentie van een uitzendbureau dat ze een tankstationmedewerker zochten. Ik kon al snel beginnen in de bakery van het tankstation. Maar ik doe nu eigenlijk alles, ik sta ook vaak in de shop. Daar zorg ik dat alles is bijgevuld via het schappenplan. Het tankstation ligt aan de A16 en is een drukke locatie, voornamelijk in de ochtend. Dan komen er veel vaste gasten die op weg zijn naar hun werk. Tijdens vakanties en weekenden zien we hier veel buitenlandse gasten. Mijn werkrooster is heel verschillend, ik werk soms vijf dagen in de bakery en dan dus minder in de shop. Vannacht bijvoorbeeld heb ik een nachtdienst gehad, dan werk ik ook in de bakery om de voorbereidingen voor de volgende ochtend te doen. Onze bakery heeft een veiligheidsrolluik. Die wordt alleen gesloten voor gasten, maar wij kunnen daar gewoon werken. ‘s Nachts maak ik de kant-en-klare broodjes voor in de koeling van de shop, ik bak de koeken af en tussendoor help ik de gasten. Ik was vanmorgen om 6.15 uur thuis. De nachtdiensten vind ik geen probleem, ik heb er geen last van. Volgens het rooster is het mogelijk dat je ongeveer twee à drie nachten per maand een nachtdienst draait, dat valt dus wel mee omdat het verdeeld wordt over vijftien collega’s.”

Wat heb je hiervoor gedaan?

“Ik ben twaalf jaar cassière geweest bij een supermarkt, maar voor de liefde verhuisd naar Dordrecht. Mijn vriend woont hier en werkt bij IHC in Kinderdijk, hij bouwt daar aan grote baggerschepen. Eigenlijk had ik al veel eerder bij een tankstation moeten gaan werken. Ik vind het echt veel gezelliger. Het contact is persoonlijker, voornamelijk met mijn manager en we hebben een gezellig team. Wat ik wel jammer vind, is het hoge verloop. Het gebeurt heel regelmatig dat we een nieuwe collega helemaal inwerken en dat diegene na een paar weken weer vertrekt. De redenen zijn vaak de werkdruk of dat ze niet mogen roken en dat het maar als een tussenbaantje wordt beschouwd. Het is zo zonde van het inwerktraject. Nieuwe collega’s hebben vaak verkeerde ideeën over het werken bij een tankstation. Ze denken dat ze alleen sigaretten verkopen en kassawerk moeten doen, maar het is veel meer dan dat. Ze beseffen niet dat ze bijvoorbeeld ook moeten schoonmaken en zich moeten houden aan veiligheidsvoorschriften voor jezelf en voor de gasten. Ik heb wel eens meegemaakt dat iemand het koffie zetten al te veel of te moeilijk vond. Echt jammer, want ik vind dit werk juist zo leuk omdat het zo afwisselend is.

Volg je trainingen?

“Ik volg heel veel trainingen via het OOTW. Natuurlijk ook voor de Bol.com-bonnen, maar ook omdat het leerzaam is. Ik heb nu al een aantal van die nieuwe trainingen gedaan, zoals omgaan met stress. Je kunt er altijd iets van opsteken, denk ik dan. Op 1 oktober heb ik ook het live webinar gevolgd over autotechniek en productkennis. Dat vond ik ook erg interessant, vooral de tip van de kentekenchecker om gasten te adviseren over de juiste smeermiddelen.”

Hoe besteed jij je vrije tijd?

“Vaak ben ik doordeweeks vrij. Dan moet ik mezelf dus vermaken, omdat iedereen werkt. Ik ga dan wandelen met de hond en sporten. In het weekend doe ik graag gezellige dingen met mijn familie. Mijn hond is een kruising tussen een beagle en bullterrier, een eigenwijs beestje. En ik heb een dochter van 21 jaar. Zij woont niet meer thuis en studeert hbo rechten. Ik ben zo trots op haar!”

“Winkeltje en bakkertje spelen, ik hou dit nog wel even vol”

Andrea Salvador

Bakery- en kassamedewerker, Shell Sandelingen

Heb je tips voor nieuwe collega’s?

“Nieuwe collega’s zou ik willen meegeven dat ze het beroep een kans moeten geven. Het lijkt allemaal heel veel en misschien moeilijk, maar dat wordt echt beter. In het begin had ik ook mijn twijfels of ik het allemaal wel onder de knie zou krijgen, maar het wordt steeds makkelijker om meer taken tegelijk uit te voeren. Mijn tip: geef niet te snel op! het wordt écht makkelijker op den duur!”

Ben jij je bewust van je duurzame inzetbaarheid?

“De term duurzame inzetbaarheid ben ik wel eens tegengekomen in berichten van het OOTW, maar eigenlijk dacht ik dan aan gezond leven. Ik begrijp nu dat het meer is dan dat. Als ik nadenk over de toekomst, verwacht ik dat ik dit werk wel te blijven doen tot mijn 67e. Rond die tijd zal het misschien wel fijn zijn om geen nachtdiensten meer te draaien, maar de rest is prima te doen tot mijn pensioen. Winkeltje en bakkertje spelen, ik hou dit nog wel even vol. Dus ook over vijf jaar zie ik mezelf nog steeds hier. Ik vind het wel goed zo!”