DE STRIJD TEGEN INTERNETCRIMINALITEIT IS ‘AAN’. BIJNA DE HELFT VAN ALLE BEDRIJVEN KRIJGT OP DE EEN OF ANDERE MANIER TE MAKEN MET INTERNETCRIMINELEN EN MET HET NIEUWE PLATFORM ‘SAMEN DIGITAAL VEILIG’ GAAN MKB-NEDERLAND EN VNO-NCW HET GEVECHT AAN EN HELPEN ZIJ (TANKSTATION-)ONDERNEMERS HET BEDRIJF DIGITAAL
VEILIGER TE MAKEN.

Het is van alle dag; internetcriminaliteit. En niet iedereen is er altijd even alert op, zo blijkt uit gegevens van MKB Nederland. “Bij veel mkb-bedrijven heerst een (vals) gevoel van veiligheid en ontbreekt het gevoel van urgentie om maatregelen te nemen. Bovendien wordt cybersecurity ervaren als complex en beschikken bedrijven veelal niet over voldoende kennis en geschoold personeel om zich weerbaar te maken tegen de cyberdreigingen”, vertelt voorzitter Jacco Vonhof van MKB Nederland tijdens de sessie Samen Digitaal Veilig. Samen Digitaal Veilig is een praktische tool om mkb-bedrijven en medewerkers op te leiden in digitale veiligheid. Vonhof: “Je loopt zo in het mes. Kennis en bewustwording bij medewerkers is daarom cruciaal in de strijd tegen internetcriminaliteit. Medewerkers worden getraind via korte opleidingsvideo’s en vragen. Via een automatische uitvraag ziet de ondernemer of zijn IT-leverancier of hij de zaken goed heeft geregeld. Na het invullen van een veiligheidsscan door de ondernemer komen alle resultaten van de organisatie, leveranciers en medewerkers in één veiligheids-dashboard te staan.”

Aanpak via branche- en ondernemersverenigingen
Het platform Samen Digitaal Veilig wordt uitgerold via een groot aantal branche- en ondernemersverenigingen. Hieronder ook BETA. Wim van Gorsel was tijdens de sessie in Den Haag aanwezig en ondertekende namens BETA de deelname-overeenkomst, waarbij voor BETA-leden een eigen landingspagina is aangemaakt en de ondernemer, zijn werknemers en leveranciers zichzelf en de organisatie kunnen toetsen op online veiligheid. Van Gorssel begrijpt als geen ander als zelfstandig tankstation-ondernemer hoe kwetsbaar je bent voor internet criminelen en hoe ingenieus, maar verwoestend ze te werk gaan. “Dit platform is juist daarom ook zo belangrijk; ik raad iedereen aan om er een kijkje te gaan nemen.”

Onmisbare data
Tijdens de sessie kwamen overigens verschillende schrijnende voorbeelden naar voren, waaronder dat van Gerard Spoor, eigenaar van Autoverhuur van Dusschoten. “Wij dachten altijd dat wij het wel goed geregeld hadden, maar dat bleek toch niet zo te zijn”, blikt hij terug. Een Russische hacker kon bij een deel van zijn systeem en gooide dat op slot en legde virtueel beslag op juist voor hem onmisbare bedrijfsdata. “Ik had nooit gedacht dat een klein lokaal bedrijfje als de onze interessant was voor hackers. Dat zijn toch alleen Shell en ING bijvoorbeeld, maar niet ons bedrijf. Dat ligt toch anders.” Op een vrijdag kreeg Spoor een telefoontje van een collega in Zeist. “Hij kon niet meer bij zijn e-mail. Opnieuw opstarten van de computer hielp niet. Ik heb meteen met ons externe IT-bedrijfje gebeld en gevraagd om het op te lossen. Al vrij snel kreeg ik het bericht dat we waren gehackt. Alle data op de server waren versleuteld. Bestanden hadden een andere naam, met het e-mailadres van de hacker, een code, een klantnummer en een rare extensie. In een begeleidend mailtje stond dat we snel moesten betalen, in ons geval drie bitcoins, en dat het geen zin had de politie in te schakelen.” De hack heeft veel impact gehad. “Je hele bedrijf ligt overhoop, je voelt je zo diepgeraakt, kwetsbaar en machteloos. Het hele proces duurde een week, heel vervelend.” Hij raadt dan ook alle ondernemers aan om goed te letten op de digitale veiligheid van hun bedrijf. “Je kunt het echt niet altijd voorkomen, maar maak een back-up, wijzig wachtwoorden regelmatig en heb het er met medewerkers over dat ze niet op linkjes moeten klikken. Dat zijn simpele dingen die de kans kleiner maken dat het gebeurt en dat het zo veel impact heeft.”