HET GEBRUIK VAN CONTANT GELD NEEMT AF IN NEDERLAND, MAAR HET IS NOG STEEDS EEN WETTIG BETAALMIDDEL. IN TANKSTATIONS VINDEN DAN OOK NOG ALTIJD VEEL CONTANTE BETALINGEN PLAATS. HET IS BELANGRIJK DAT DEZE VEILIG, SNEL EN EFFICIËNT WORDEN AFGEHANDELD. MAAR HOE?

Het is belangrijk voor bepaalde doelgroepen dat cash geld blijft bestaan. Dat erkennen drieëntwintig organisaties, waaronder grote banken en MKB-Nederland, ook. Zij hebben recent hun handtekening ggezet onder een nieuw Convenant Contant Geld. Doel van de afspraken is er voor te zorgen dat contant geld goed blijft functioneren als betaalmiddel aan de kassa, ook als geleidelijk steeds meer elektronisch betaald wordt. “Gemiddeld is in Nederland nog 30 procent van alle betalingen contant. Hoe hoog dit percentage is bij tankstations hangt af van verschillende factoren. De locatie is er hier één van, net als de doelgroep. Chauffeurs krijgen bijvoorbeeld soms daggeld mee en kopen dan hun spullen contant. Ook buitenlandse toeristen betalen vaak contant. En heeft een station veel zakelijke rijders met een tankcard als klant, of is een station aan de rand van de Duitse grens gevestigd, dan zal het percentage contante geld juist kleiner of groter zijn. En zelfs de periode van de maand kan van invloed zijn. Dit in verband met het uitbetalen van het salaris”, weet Elisabeth Beuningh van Cikam.

Koppelingen
Zij is thuis in de wereld van het contante geld vanwege het Cikam Easy Cash-betaalsysteem. Met dat systeem wordtvolledig geautomatiseerd  “Dat heeft voordelen, een foutje is namelijk zo gemaakt door een medewerker. Via ons betaalsysteem zijn fouten uitgesloten; de klant werpt zijn contante geld in het systeem en rekent zo eenvoudig af. Wisselgeld krijgt men automatisch terug. En de ondernemer heeft altijd en overal overzicht in de cash geldstroom. Via dashboards en rapporten is er overzicht van alle transacties en de actuele inhoud van de machine”, aldus Beuningh. Cikam heeft een directe koppeling met onder andere de FuelPOS-software van TSG en Extendas. Maar ook met
kioskpartners, zoals De Digitale en Jamezz. “Steeds meer ondernemers stappen over op een automatisch betaalsysteem
gekoppeld aan een kassa of bestelzuil. Doordat er dan ook contant kan worden afgerekend bij een bestelzuil kan een ondernemer zelfs zonder kassamedewerker gaan werken. Dat is een grote besparing. Daarbij is het een gesloten systeem; wat als contant is aangeslagen moet in het Cikam-systeem zitten. Daarmee zijn kasverschillen uitgesloten. Als de betaling niet is voltooid, wordt de betaling niet als afgerond doorgegeven aan de kassa of de bestelzuil”, verklaart Beuningh.

Tabakswetgeving
Het Cikam Easy Cash systeem wordt momenteel in verschillende tankstations toegepast. Beuningh verwacht echter dat
de nieuwe tabakswetgeving, waarbij supermarkten geen tabak meer mogen verkopen, en tankstations nog wel, de wind
in de zeilen van het Cikam Easy Cash-betaalsysteem zal zetten. “Op de één of andere manier rekent de tabaksverkoper
vaak contant af. En met de verwachte drukte kun je dit dan maar het beste snel, efficiënt en veilig laten plaatsvinden.”
Afhankelijk van de investering die gedaan moeten worden is de terugverdientijd te overzien, stelt Beuningh. “Het hangt natuurlijk af van hoe het proces nu geregeld is, hoeveel kasverschillen er zijn en welk systeem er geplaatst wordt,
maar over het algemeen is het systeem in achttien maanden terugverdiend.”