EERST WAS ALLEEN HET HANDEN SCHUDDEN UIT DEN BOZE, VERVOLGENS MOEST ER 1,5 METER AFSTAND WORDEN GEHOUDEN EN UITEINDELIJK MAG JE ALLEEN DE DEUR UIT VOOR DE ESSENTIËLE DINGEN. DEZE SITUATIE ONTVOUWDE ZICH IN HET TIJDSBESTEK VAN SLECHTS WEKEN.

Op het moment van schrijven zullen alle maatregelen om het coronavirus in te dammen al wel weer aangescherpt zijn, we zitten in een soort nachtmerrie waaruit we jammer genoeg niet kunnen ontwaken.

“Ik heb mijn Leidse studentenkamer als thuiskantoor ingericht”

Steven Stroet

Stagiair, De Eendracht

Vanaf 1 december ben ik als stagiair werkzaam bij De Eendracht en aldaar heb ik mij in het BETA-team mogen voegen. Toen ik het kantoor in Den Haag voor het eerst in kwam kon ik mij niet voorstellen dat ik na drie maanden mijn studentenkamer in Leiden als thuiskantoor heb moeten inrichten. De laptop opengeklapt, de koffie pruttelt in de keuken en de telefoon staat roodgloeiend, die vanuit het kantoor naar mijn mobiel is doorgeschakeld. Verder kom ik alleen nog de deur uit voor de nodige boodschappen of voor een frisse neus. Dat is op dit moment de realiteit. Daarnaast maak ik ook deel uit van het crisisteam van BETA en volg ik de ontwikkelingen op de voet. Eerst de werktijdverkorting, toen de NOW-regeling maar ook veel vragen over hoe om te gaan met werknemers in deze tijd hebben mij de afgelopen periode bezig gehouden.

Ondernemers ondervinden veel nadelen door het virus, merk ik vanuit mijn positie vanuit het secretariaat. Vanaf mijn bureau in mijn ‘thuiskantoor’ spreek ik veel ondernemers die vragen hebben over het preventief thuisblijven van werknemers, over hoe de loonkosten kunnen worden gecompenseerd, maar ook welke mooie initiatieven er worden opgezet. Dit laatste is soms hartverwarmend en laat goed zien dat een ondernemer, ook in crisistijd, zijn post niet verlaat. Dit gaat overigens niet over ondernemers die door deze crisis wat extra’s proberen te verdienen, maar het gaat juist om het helpen van anderen. Denk hierbij aan de maaltijd-aan-truck-bezorging of de pop-up groentewinkel om een kweker van zijn waar af te helpen.

Tot slot vind ik het wel fijn dat ik ten tijde van de ‘intelligente lockdown’ gewoon bezig kan zijn met mijn stage. Hierdoor blijft de structuur in de dag, blijf ik gemotiveerd om me in te zetten en houd ik sociaal contact. Want vergeleken met mijn medestudenten
praat ik nog met vrij veel mensen, door middel van het contact met ondernemers. Het is toch gezellig om meerdere mensen te spreken als je alleen maar binnen mag zitten. Bel daarom met al je vragen, of gewoon voor de gezelligheid, naar het secretariaat.

Ik wacht met een kopje koffie op je!