ROB VAN GESTEL HEEFT BP WELL VERHUURD AAN VOLLENHOVEN. MAAR OP ZIJN LAUWEREN RUSTEN DOET DE GEBOREN ONDERNEMER NIET. HIJ STORT ZICH OP ZIJN ADVIESWERK. EN SAMEN MET VOLLENHOVEN BOUWT HIJ EEN NIEUW ONBEMAND STATION IN ZIJN WOONPLAATS WANSSUM.

‘Het was crisistijd in Nederland, toch heb ik toen mijn station compleet verbouwd. Destijds kreeg niemand een financiering rond, ik wel.’

Rob van Gestel

Tankstation- ondernemer, BP Well, AVIA XPress-tankstation in Wanssum

Alle puzzelstukjes vielen begin dit jaar in elkaar voor Rob. Hij had zijn station al tig keren verbouwd, dat was één. Daarnaast zit er een nieuwe toekomst aan te komen met de elektrificatie van mobiliteit. En ook de toenemende behoefte aan een uitgebreid foodconcept en het feit dat Vollenhoven de locatie aan de Moleneind in het Limburgse Well graag wilde huren zorgden ervoor dat Rob de knop door kon hakken. “Het waren al deze verschillende facetten die mij ertoe hebben doen besluiten het station te verhuren. Er wordt meer gevraagd als het gaat om de shop, en het onderdeel food daarbinnen. En food ligt mij niet. Een partij als Vollenhoven heeft de benodigde kennis wel. Bovendien hadden ze al langere tijd interesse en gaven ze meteen aan goed te zorgen voor de medewerkers. Dat was erg belangrijk voor mij.”

Wereldeis maken

Rob is nu een paar maanden ‘los’ van het station. “Ik wilde eigenlijk eerst een wereldreis gaan maken, maar dat is toch lastig in deze tijd. Dus ben ik mij toch al gaan richten op advieswerk voor de petrolsector.” Rob heeft 39 jaar in de branche gewerkt, als kleine jongen van dertien jaar kroop het ondernemersbloed al waar het niet gaan kon. “Ik was handig en knapte brommers op. Ik kocht voor een paar tientjes gebruikte onderdelen en daarvan bouwde ik een goede en bijzonder mooie brommer. Ik verkocht die dan weer voor een paar honderd gulden, prima handel”, lacht Rob. Van het één kwam het ander. “Ik ging werken bij een tankstation, als oproepkracht. Ik vond dat heel leuk, en groeide door. In 1988, ik was 21 jaar, werd ik ondernemer. Ik was daarmee de jongste BP-ondernemer van Nederland”, glundert Rob. Als hij terugblikt op zijn rijke carrière als ondernemer, dan is het jaar 2008 er wel eentje om te onthouden. “Het was crisistijd in Nederland, toch heb ik toen mijn station compleet verbouwd. Niemand kreeg een financiering rond, ik wel. Een miljoen euro maar liefst. Gewoon een goede voorbereiding en een goed plan, niet standaard, maar net een beetje beter. En de verbouwing heeft mij veel gebracht, we werden zelfs even later de beste BP-dealer en het tankstation van het jaar.

Winstgevender

In zijn huidige rol als adviseur kan Rob volgens eigen zeggen dan ook terugvallen op zijn ervaring. “Hoe maak je een station winstgevender? Welke carwashinstallatie is nu van meerwaarde? En hoe ga je om met je leveranciers en hoe maak je de juiste selectie? Hoe zet je de puntjes op de i, hoe word je de beste in jouw regio? Ik denk dat ik daarin van toegevoegde waarde kan zijn voor veel ondernemers.” Maar eerst ligt zijn focus op iets anders, op het bouwen van een nieuw onbemand station in zijn woonplaats Wanssum. “Dat doe ik samen met Vollenhoven, het wordt een onbemand AVIA XPress-tankstation. Het station telt straks vier opstel plaatsen en klanten kunnen er terecht voor de gebruikelijke brandstoffen en voor HVO 20; de fossielvrije en hernieuwbare diesel. En de locatie krijgt ook twee wasboxen. Ook dit wordt geen standaard tankstation, er komt een hele bijzondere luifel bijvoorbeeld.” De grond is van Rob zelf, Vollenhoven verzorgt de bouw en gaat het station exploiteren. “Dat vind ik leuk om te doen, de bouw begeleiden en meedenken over het concept. Ik steek daar best veel tijd in, maar dat neemt niet weg dat ik ook gewoon lekker kan reizen. Nog niet de wereld rond, maar ik ben bijvoorbeeld wel net terug van de Azoren. En volgende maand reis ik naar Cyprus. En daarna hopelijk snel weer naar Nepal. Die cultuur daar, echt fantastisch.”