HAMETHA (DE HAAN) HEEFT MAES, DIE RUIM 300 TANKSTATIONS
UITBAAT IN BELGIË, OVERGENOMEN. HIERMEE IS HET BEDRIJF IN ÉÉN KLAP EEN GROTE SPELER OP DE BELGISCHE PETROLMARKT. DOEL IS OM ONDER MEER HET SHOPCONCEPT L’UNIQUE UIT TE BOUWEN.

Maes is een onafhankelijke
uitbater van tankstations in België. Maestelt meer dan 300 stations, ook onder de vlag van Esso en Shell. In 2021 boekte het bedrijf ruim 1 miljard euro omzet en bijna 5,2 miljoen euro nettowinst. Een speler van formaat dus. ‘Dirk nadert de pensioengerechtigde leeftijd en ook Luc wilde wat gas terugnemen. Zij gingen op zoek naar een geschikte, externe overnemer’, verklaart Gilbert van Rens, de nieuwe CEO van Maes, in de Belgische media. Dirk (63) en Luc (58) Maes namen hun bedrijf in de jaren 80 over van hun vader. Ze bouwden het uit tot een van de belangrijkste partijen in de Belgische petrolmarkt. De broers Maes blijven nog tot eind dit jaar om te helpen bij een soepele overgang naar Hametha. Van Rens benadrukt dat bij de overname geen grote veranderingen  plaatsvinden. ‘Voor de dagelijkse werking en het personeel van Maes verandert weinig tot niets. We blijven zelfstandig actief vanuit Bornem en behouden de naam Maes. Iedereen behoudt zijn baan.’

Meer overnames
De inlijving van Maes door Hametha is niet de laatste overname van het Nederlandse bedrijf, verzekert Van Rens. ‘De komende vijf jaar zullen we nog meertankstations overnemen. We willen ook onze l’Unique-buurtwinkels uitbreiden. Daarnaast hebben we de ambitie de grootste aanbieder van HVO-brandstof (Hydrotreated Vegetable Oil of biobrandstof, red.) in België te worden. Uiteraard zullen we ook verder elektrische ultrasnelladers installeren in onze tankstations.’ Voor dat laatste beklonk het bedrijf met de steun van de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM) eerder dit jaar een samenwerking met Sparki, de Antwerpse exploitant van ultrasnelle laadpalen. De start-up zal in 2023 ruim 100 laadpalen in Maes-tankstations installeren, meldt De Tijd.

175 tankstations
Hametha baat in Nederland zowat 175 tankstations uit onder de naam De Haan. Ook is het actief in de onbemande fooden shopconcepten onder de naam Tony’s (Tower). Als Standic is het ook actief in de tankopslag van brandstoffen en chemicaliën. In 2019 investeerde het bedrijf 200 miljoen euro in een nieuwe terminal in de Antwerpse haven. Hametha is een familiebedrijf waar de derde generatie aan de slag is.