EEN BAKJE VERSE AARDBEIEN. EEN BOEK. EEN BELEGD BROODJE. OH JA, EN EEN WASJE KAN ER WORDEN GEDAAN EN OOK EEN VOLLE TANK BRANDSTOF IS ZO GEREGELD BIJ BP VLAMINGS IN HET BRABANTSE DINTELOORD. HET STATION VAN ONDERNEMER PIETER VLAMINGS BIEDT EEN DIVERSITEIT AAN (LOKALE) PRODUCTEN, DIENSTEN EN SERVICES. ALLES OM TRAFFIC TE GENEREREN. “ZE KUNNEN HIER NIET OM ONS HEEN.”

Vlamings wijst naar het voorterrein. Daar staan twee immense witte zuilen. “Vrachtwagens die de Belgische grens passeren zijn een OBU (On Board Unit, red.) nodig voor de Belgische kilometerheffing. Dat kastje kunnen ze hier afhalen bij ons Satellic- servicepunt. Bovendien kunnen ze hier hun defecte OBU inwisselen en omruilen voor een nieuw exemplaar”, vertelt Vlamings enthousiast. Voor deze dienstverlening verhuurt hij het stukje grond waarop de zuilen staan aan Satellic, de belangrijkste toloperator in België. “Ik heb er geen omkijken naar, ontvang huur en het zorgt ervoor dat chauffeurs hier ook stoppen voor een kop koffie en broodje. Of een bal gehakt, de lekkerste in de regio. Maar dat zegt iedereen, maar bij ons is het echt zo”, lacht Vlamings.

Stekker eruit

Het station dreigde die vrachtwagenchauffeurs te verliezen toen pakweg zeven jaar geleden de nieuwe A4 op nog geen kilometer afstand van het station werd geopend. Die nieuwe A4 zorgde ervoor dat veel verkeer de BP aan de doorgaande weg niet meer passeerde. “Het was de reden dat de toenmalige ondernemer aan wie ik het station had verhuurd de stekker eruit trok. Hij vroeg faillissement aan dat later door de rechtbank Zeeland-West-Brabant werd gehonoreerd. Ik heb toen meteen al gezegd; dit station is goed rendabel te maken. Maar dan moeten de schouders er wel onder. Je moet de boel niet laten versloffen met lege schappen of een bakery die niet wordt gebruikt. Nee, je moet een fris en verzorgt station presenteren met veel diensten en services. En datheb ik gedaan.” Het terrein waarop het station is gevestigd meet bijna 5.700 vierkante meter. De basisvoorzieningen op het station zijn dan ook ruim met vier tankeilanden, een AdBlue-pomp, twee opstelplaatsen voor gas, een roll-over en drie wasboxen. Ook staan er drie wasmachines op het voorterrein. Daarnaast een grote shop met bakery. “In het begin dachten we; komen die vrachtwagens hier nog wel nu de A4 is doorgetrokken en ze niet meer hierlangs over de provinciale weg hoeven te rijden? Maar dat valt dus reuze mee, ook dankzij het Satellic-servicepunt. Daarnaast weten we de mensen uit het dorp en de omliggende dorpen aan ons te binden. Niet zozeer via de prijs aan de pomp, maar meer vanwege onze service, onze producten en diensten.”

Voor een boek naar BP Vlamings

Die diensten en services komen ook tot uiting in de samenwerking met de bibliotheek West-Brabant. “Bibliotheek West-Brabant is gevestigd in Roosendaal, hier een kilometer of dertien vandaan. De bieb is voor veel mensen uit die gemeente een huiskamer voor iedereen die het fijn vindt om een boek te zoeken, iemand te ontmoeten of om te studeren
en te leren. Maar ook buiten Roosendaal zijn veel mensen lid van die bieb. Daarom zocht men buiten de eigen vestiging een haal- en brengpunt. Dat zijn wij geworden. We bedienen vooral de inwoners uit
Dinteloord”, legt Vlamings uit. In de shop van de BP is een aparte hoek ingericht met een statafel met twee beeldschermen daarop. “Mooi he, heb ik helemaal zelf gemaakt. Van steigerhout. Er zitten zelfs stopcontacten in, voor mensen die hier willen werken of hun telefoon willen opladen”, glundert Vlamings. Naast de tafel staat een rek met een reeks boeken. “De leden van de bibliotheek kunnen online boeken reserveren en die hier afhalen en weer inleveren. Ook gaan we hier in de toekomst activiteiten organiseren rondom thema’s zoals: cultuur, taal, leren, leesbevordering en digitale vaardigheden. Heel leuk voor ouderen of vluchtelingen die elkaar willen ontmoeten en de Nederlandse taal moeten leren. Kortom, het gaat hier niet alleen om de peut, ook om de leut”, vertelt Vlamings.

‘De doos met aardbeien is nog niet uit de automaat of de kinderen hebben al een aardbei in hun mond. Lekkerder dan lekker en verser dan vers.’

Pieter Vlamings

Lokale helden

Het is volgens de ondernemer de ideale combinatie.“Even een vlugge hap verandert hier in een overheerlijk vers broodje, belegd met de beste ingrediënten. En men kan dit alles op zijn of haar gemak opeten aan de stamtafel. En voor wie wat meer tijd heeft, er liggen ook gratis tijdschriften en leuke dichtbundels van onze lokale schrijvers.” ‘Lokaal’ is voor ons sowieso een belangrijk begrip bij de BP Dinteloord. “Zo hebben we een prachtig assortiment van Kroon Food hier in de shop staan. Hun piccalilly is de beste die er is, die moet je proeven”, verzekert Vlamings. Een andere lokale held die een plekje heeft gekregen bij het station van Vlamings is Kwekerij Loos. “Wij hebben hier hun aardbeienautomaat staan, direct bij de ingang. Dat is zo leuk, dan komen mensen hier met hun kinderen. En de doos is nog niet uit de automaat of de kinderen hebben al een aardbei in hun mond. Lekkerder dan lekker en verser dan vers. Ze komen hier een paar keer per week de automaat bijvullen, ideaal. Het wordt allemaal geregeld, ik hoef er niets voor te doen.”

De plannen

Het rondje over het terrein van het station maakt duidelijk dat Vlamings alles tiptop en op orde heeft. De stoep, de pompeilanden, de wasstraat, nergens rotzooi. Alles is brandschoon. “Iedere ochtend loop ik een rondje. En alle medewerkers weten het ook, het moet er hier netjes en verzorgd uitzien. Dat is toch de eerste indruk, is dat niet op orde, wat moeten ze dan wel niet denken van de bakery? Dan kopen ze echt geen broodje hoor.” In en voor de wasstraat staan verschillende auto’s, in de wasboxen staan mensen zelf met de hogedrukspuit in de handen en even verderop doet iemand de was in de wasmand. “Dat zijn touwen van een boot, die moet je zo af en toe wassen. Dan blijven ze lekker soepel. En dat doen ze dus hier. Net zoals dat mensen hun dekbedden hier wassen. Of hun was van de vakantie. Alles in één keer, thuis moeten ze er vijf keer de wasmachine voor aanzetten.” In de shop wijst Vlamings naar een beeldscherm bij de autogebonden artikelen. “Wat is jouw kenteken”, vraagt de ondernemer aan de verslaggever. Hij toetst het in. “Kijk hier, deze olie moet in jouw auto. En deze koelvloeistof. Superhandig. De meeste mensen weten het niet, en de meeste medewerkers van een tankstation ook niet. Daarom dit scherm, een super goede service.” Net als de pasfotoservice, zegt Vlamings terwijl hij naar het pasfotohokje in een hoek van de shop loopt. “Die heb ik een keer op de kop kunnen tikken bij een fotozaak die stopte. Die had zo’n ding staan, ik dacht meteen, dat is wat voor mijn station. Nergens in het dorp kunnen mensen meer een pasfoto laten maken, alleen hier. Dat levert dus ook weer traffic op.”

Zelf laten bouwen

Vlamings heeft het station in 2002 zelf laten bouwen. “Ik zat hier toen een paar honderd meter verderop, we hadden daar een Shell-station. Maar ik had al een tijdje een oogje op dit terrein, de gemeente heeft het uiteindelijk willen verkopen aan mij. Vanwege het contract met Shell heb ik het station in eerste instantie moeten verhuren voor vijftien jaar aan Richard Masseurs. Maar dat bleek geen succes, hij vroeg zoals al eerder gezegd het faillissement aan. Daarom ben ik er in oktober 2015 zelf weer ingestapt om de boel weer vlot te trekken. En om de zaak helemaal in handen te krijgen – in 2004 heb ik het station verkocht aan een groep investeerders – moet ik het eerst terugkopen. Hopelijk lukt dit snel, want ik heb nog heel veel plannen. Maar die staan nu even on hold, pas als ik volledig eigenaar ben kan ik er verder mee. Een grotere, mooiere bakery zou hier heel goed lopen. Dat weet ik zeker.”