VERMEULEN IS DE NAAM. NIELS (34) EN RIK (30) VERMEULEN. VAN OLIEHANDEL VERMEULEN. SINDS 1900 LEVERANCIER VAN OLIE EN EXPLOITANT VAN ZES TANKSTATIONS IN DE REGIO KAMPEN. EN HET IS NOU NET DE NAAM VERMEULEN DIE DOOR DE BROERS IN DE NABIJE TOEKOMST MEER GAAT WORDEN INGEZET OP DE STATIONS. “IEDEREEN IS VERTROUWD MET VERMEULEN.”

Vermeulen is een echt familiebedrijf, Rik en Niels zijn de vijfde generatie. “Wij zijn al van jongs af aan betrokken. Natuurlijk volgden wij beiden een opleiding, maar in de avonduren en in de weekenden waren we altijd hier”, vertelt Niels. De broers waren voorbestemd om het bedrijf te gaan leiden. “We praatten er al een tijdje over, en onze vader wilde een stapje terug doen. Eigenlijk zouden wij al begin 2020 het bedrijf overnemen, maar het liep allemaal anders door corona. Het was voor, tijdens en na de eerste lockdown toch wat onzeker. Welke kant gaat het op? Niemand wist het, wij uiteraard ook niet. Maar onze omzetten bleven aardig op peil. Het transport ging gewoon door, de vraag van agrarische bedrijven naar onze producten bleef op peil en op de stations hebben wij het voordeel dat wij snel kunnen schakelen. De lijnen zijn kort, we hebben twee mensen die verantwoordelijk zijn voor de operatie. Zij hebben meteen de openingstijden aangepast en medewerkers opnieuw ingeroosterd. Zo hebben we bespaard op de loonkosten.”

“Mensen tanken bij Vermeulen, niet zozeer bij Esso. En ze eten ook hun broodje bij Vermeulen. “

Rik Vermeulen

Directeur Vermeulen, Oliehandel Vermeulen

Behoud van kwaliteit, respect voor het verleden

In november was de overname dan wel een feit. Maar er is nog altijd veel overleg met vader Freddie, bekennen de oliehandelaren. “En ook onze oom is bij het bedrijf betrokken. Twee keer per week overleggen wij met z’n allen, over lopende zaken en over nieuwe plannen. We willen namelijk vooruit, met behoud van kwaliteit en respect voor het verleden.” Zo is er recent een nieuwe huisstijl met nieuw logo geïntroduceerd. “Dat soort zaken overleggen we natuurlijk. En dat zal de komende jaren wel vaker gebeuren, we maken ons namelijk sterk voor de verdere ontwikkeling van ons bedrijf”, aldus Niels. De nieuwe huisstijl en het nieuwe logo spelen daarin een belangrijke rol. “We hebben nu zes stations, een nieuw onbemand station is inmiddels in aanbouw”, vertelt Rik. Dat nieuwe station voldoet ook meteen aan de nieuwe wensen van de jonge ondernemers. “Daar prijkt straks de naam Vermeulen op de luifel”, glundert Rik. “Mensen tanken bij Vermeulen, niet zozeer bij Esso. En ze eten ook hun broodje bij Vermeulen. We hebben een sterke naam in de regio en we denken dat dit van waarde kan zijn als we het prominenter gebruiken op dit nieuwe onbemande station. En wie weet gebruiken we in de toekomst onze naam ook op de andere stations. Maar eerst maar eens kijken wat dit brengt.”

Honkvast

Bovendien hebben Rik en Niels net een nieuw vijfjarig contract met Esso ondertekend. De Vermeulens zijn namelijk best honkvast. Het bedrijf werkt al sinds jaar en dag samen met Esso. “Dat bevalt gewoon heel goed. Het is een sterk merk dat staat voor kwaliteit.” Ondertussen gaat de telefoon van Niels. “Hij is meer operationeel ingesteld, ik ben vooral bezig met de administratie. Dat zou niets zijn voor Niels. Hij wil vooral met de klanten in de weer zijn. En acquireren”, vertelt Rik. De gebroeders willen namelijk groeien. Zowel met de oliehandel als in het aantal tankstations. Oliehandel Vermeulen heeft momenteel zes eigen tankstations en bevoorraadt met een eigen wagenpark van drie tankwagens nog eens vier stations in de omgeving, transporteurs met een eigen tankstation en agrariërs. Daarnaast levert Oliehandel Vermeulen Kampen smeermiddelen, hydraulische olie, olie en allerhande producten voor voertuigen in de meest brede zin van het woord. “Wij hebben een aantal jaar geleden bewust gekozen voor verbreding van ons producten- en dienstenpakket. Door meer te spreiden kunnen we beter op de markt reageren. We bieden nu een totaalpakket aan van alles wat met brandstof en mobiliteit te maken heeft”, aldus Rik. De broers breiden het bedrijf stap voor stap uit. “Het onbemande station is in aanbouw, daar willen we uiteindelijk ook een shop en wasstraat bij bouwen”, verklaart Niels. Naast dat station hopen Rik en Niels meerdere stations (onder eigen label) te openen. Allemaal met een eigen kernpunt. “Dat zullen stations zijn voor de particuliere markt, andere stations zijn specifiek gericht op vrachtwagenchauffeurs. Neem onze locatie aan de Installatieweg, chauffeurs vinden er een veilig en goed uitgeruste truckstop met brede toegangen, extra hoge luifel en hogesnelheidspompen, inclusief AdBlue. Zij kunnen er 24 uur per dag en zeven dagen per week terecht.”

Smaakstations

Ook spreken Niels en Rik inmiddels over smaakstations en servicestations. “Op de smaakstations presenteren wij ons eigen bakeryconcept. Daar zetten we vol op in, klanten kunnen bij onze smaakstations genieten van een stevig ontbijt, lekker tussendoortje of heerlijke lunch. Vers belegde broodjes, heerlijke bonenkoffie, dampende thee, fruitige sappen, gezonde smoothies en hartige en zoete traktaties. En daar waar het kan werken we samen met ambachtelijke, lokale ondernemers. Dat maakt ons uniek.” Een ander bijzonder onderdeel van de smaak- en servicestations van Vermeulen is ook het grote aanbod accu’s in de shop. “Dat is ook een specialisme”, bevestigt Rik. “We weten ons hiermee te onderscheiden dankzij de kennis, de grote voorraad en de goede service. Als mensen met een kapotte accu naar de shop komen, dan bouwen we die er gratis voor hem of haar in. Geen probleem.” De focus bij de smaak- en servicestations van Vermeulen ligt verder op het wassen, legt Niels uit. “Het is belangrijk om zo compleet mogelijk te zijn, zodat klanten voor alle auto gerelateerde zaken bij je terecht kunnen. Daarin investeren we ook, recent nog. We hebben twee nieuwe roll-overs gekocht van Christ Wash Systems. Perfecte machines, die voor de klant een kortere wachttijd met zich meebrengen, meer beleving en een beter resultaat.” Daarnaast verbruiken de roll-overs minder water. Rik: “Ja, duurzaamheid vinden wij ook belangrijk. We kijken waar we stroom kunnen besparen en ook de elektrificatie van het aanbod heeft onze aandacht. Al denken wij wel dat de traditionele brandstoffen voorlopig nog wel even de boventoon blijven voeren”

Onze boterham

Rik en Niels doen hun verhaal in een bescheiden bedrijfshal met kantoor en magazijn in Kampen. “We zitten hier met zes mensen op kantoor, dus dit is groot genoeg voor ons”, zegt Niels. Het is precies die houding die Vermeulen typeert. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. “Zo zijn we opgegroeid”, legt Rik uit. “Neem de oliehandel, kwaliteit en service staan voorop. Als klanten ons bellen op zondag, dan staan we er. Niet pas over een paar dagen, maar de volgende dag. Of, als het echt moet, dezelfde dag nog. Wij zijn er voor de klanten, zij betalen onze boterham en zorgen ervoor dat we verder kunnen investeren in ons bedrijf.” Als het gaat om die verdere investeringen, dan willen Niels en Rik ook meer zaken automatiseren om de administratieve lasten te verminderen. “Daarnaast denken we via een bestelsysteem voor onze bakery’s klanten meer gemak te bieden. Dan is het bestellen van een broodje in een handomdraai geregeld. Maar goed, we bouwen stap voor stap aan het bedrijf. Rustig aan, en alles zonder poeha.”