EEN FOTO ZEGT SOMS MEER DAN DUIZEND WOORDEN. EN LATEN ER IN DE ARCHIEVEN VAN DE EENDRACHT NOU NIET ALLEEN STAPELS JURISPRUDENTIE, CORRESPONDENTIE EN ANDER ADMINISTRATIEF PAPIERWERK LIGGEN, MAAR OOK HEEL VEEL OUDE FOTO’S. MARTIJN VAN DER KOLK VAN DE EENDRACHT KIEST ER VOOR MOVE ON TELKENS ÉÉN OF TWEE UIT.

Het is een foto van twaalf jaar geleden deze keer,  gemaakt op het voorterrein van Ewout Kloks tankstation in Hoogeveen. We zien er drie personen op staan en drie dieren, waarvan de middelste een bordkartonnen koe is. Links staat Ewout, met een brede lach op zijn gezicht. Het is duidelijk dat hij in zijn element is. Schuin achter hem, met een meer zuinige uitdrukking op het gezicht, staat de boer die de twee melkkoeien naar het tankstation heeft gebracht. Martijn van der Kolk, met het leidsel van een koe in zijn linkerhand, poseert duidelijk met meer terughoudendheid dan Ewout.

De twee echte melkkoeien en de ene nepkoe dragen teksten. Het gaat over te hoge accijnzen op brandstof en minister van Financiën Wouter Bos. Hieraan valt te zien wanneer de foto is gemaakt en waarom de actie is opgezet. “De belangen van de zelfstandige pomphouders staan zo lang BETA bestaat voorop. Met of zonder acties. En zoals altijd doen we dat wanneer het nodig is op een leuke, ‘klantvriendelijke’ manier”, licht Ewout toe. Hij vertelt verder: “Zo was er in 2008 sprake van een accijnsverhoging die, tegen de afspraken van het vorige kabinet van destijds, ingevoerd zou worden door minister Bos. Weer was het plan om over onze rug van de ‘Heilige Koe’ een ‘Melkkoe’ te maken. Kortom: we waren de Klos met Bos. Hoe actueel was het om met échte melkkoeien te gaan tanken bij een tankstation, om zo visueel duidelijk te maken dat we het zat waren? We maakten afspraken met een boer die keurig de koeien bij het tankstation afleverde. Samen met Martijn van der Kolk werd er ‘getankt’. Het resultaat was dat er vastgehouden werd aan een eenmalige accijnsverhoging die elk jaar op 1 januari werd geïndexeerd. En de melk? Die was verrukkelijk!”