ALS JE GOED OPLET ZIE JE ZE REGELMATIG: TANKSTATIONONDERNEMERS DIE OPDUIKEN IN DE MEDIA. IN MOVE ON HOUDEN WIJ BIJ WIE WAAR WAT HEEFT GEZEGD. DEZE KEER MET WILLEM-BAS VAN TOL OVER ZIJN DUURZAME AANPAK.

Willem-Bas heeft zijn zaakjes netjes op orde, zoveel blijkt wel uit het interview dat hij gaf aan de website Wattjemoetweten.nl. Het ging over de Informatieplicht Energiebesparing, waaraan hij – en ook andere ondernemers in deze branche – moet voldoen. Binnen Ototol worden al jarenlang energiebesparende maatregelen toegepast, vertelt hij. “Vier van de zes tankstations zijn 24 uur per dag geopend. Dit kost uiteraard flink wat energie, dus we zijn al een aantal jaren bezig met het toepassen van energiebesparende maatregelen. En dat loont! Ik kan het iedereen aanraden.”

Vervanger

De energierekening van Ototol is behoorlijk verlaagd dankzij maatregelen als het vervangen van normale lampen voor led-verlichting of het kopen van nieuwe, zuinige airco’s. En vergeet ook niet de open wandkoelingen, die hebben plaatsgemaakt voor koelingen met glazen deuren. “Verduurzamen is een continu proces, dat we gefaseerd doorvoeren. We waren altijd al energiezuinig bezig. Zo kijken we bij een verbouwing van een tankstation altijd waar het milieuvriendelijker kan. Meestal gaat het dan om zaken als verlichting, verwarming en koeling. En als een apparaat aan het einde van zijn levensduur is, gaan we natuurlijk meteen op zoek naar een vervanger die duurzaam en milieuvriendelijk is. Alles bij elkaar opgeteld, zien we absoluut verschil met voorheen.”

Rapporteren

Niet alleen het besparen van energie is verplicht voor Willem- Bas, ook moet hij de getroffen maatregelen melden bij het eLoket van RVO. Hij raadt collega’s aan te checken of je verplicht bent die maatregelen te rapporteren. “Verbruik je minder dan 50.000 kWh of 25.000 kubieke meter aardgas, dan is het niet nodig. Wij hoefden de maatregelen die we voor ons kantoorpand hadden genomen, niet te rapporteren. Dat scheelt toch weer. Het is ook slim om na te gaan of bepaalde milieuvergunningen een ontheffing van de informatieplicht met zich meebrengen: ook dat kan je tijd besparen.”