SLIM KLEDING VERKOPEN ZONDER VOORRAAD AAN TE HOEVEN HOUDEN. VOORKOMEN DAT EEN SALADE OVER DE THT-DATUM GAAT. DIT ZIJN ZOMAAR TWEE VOORDELEN DIE HET GEBRUIK VAN ONLINE TECHNOLOGIE IN JE WINKEL KUNNEN BIEDEN, NU TE ZIEN IN DE FUTURE STORE ARNHEM.

Zo’n veertig leden van BETA brachten vorige maand – voorafgaand aan de nieuwjaarsborrel – een bezoek aan de Future Store in Arnhem. Dit ‘Experience Innovation Centre Retail Technology’ is nog maar sinds afgelopen zomer open, en dat was precies de reden waarom BETA-bestuurslid Paulien Geerlings-Teunissen het een leuk idee leek daar met een club tankstationondernemers naartoe te gaan. “Er waren vast nog niet veel collega’s geweest. Al haal je maar één ding uit je bezoek, dan is je middag al geslaagd. Ik moet bekennen dat ik met een heel andere blik naar andere winkels keek toen ik weer naar buiten liep, ook naar mijn eigen zaak!”

QR-code

De Future Store is, zoals de naam al aangeeft, een winkel. Kasper Kwant gaf de helft van de groep een rondleiding over de winkelvloer, waarbij hij liet zien op welke manieren nieuwe, digitale technologie wordt toegepast. Hoewel, soms lijkt het ook wel gewoon boerenslimheid. Zoals bij het rek met veertien broeken, in veertien verschillende maten, in veertien kleuren. Paulien: “Het is heel simpel: je past de juiste maat, kiest een kleur en scant de QR-code. Dan kom je op de site van de leverancier, waar je je broek kunt bestellen. Morgen heb je ‘m al in huis.” Het grote voordeel is dat de winkel geen voorraad hoeft aan te houden, naast de veertien modellen aan het rekje. “Hoe mooi is dat? Dit biedt ook kansen voor tankstationondernemers”, vindt Paulien.

“Je kunt ook je inkoop hierop aansturen”

Paulien Geerlings-Teunissen

Bestuurslid, Belangenvereniging Tankstations

Korting of weggooien

Naast slimme camera’s die de kenmerken van bezoekers vastleggen en teksten die na het scannen van een verpakking op de wand worden getoverd, was er nog iets wat Paulien speciaal was bijgebleven. Namelijk hoe je de derving van bederfelijke waar kunt verminderen, bijvoorbeeld van salades. Een dynamisch prijssysteem verlaagt de prijs van een salade naar gelang de tht-datum dichterbij komt. “Met als resultaat dat je bijna niets hoeft weg te gooien. Je kunt ook je inkoop hierop aansturen. Beter 35 procent
korting geven dan iets moeten weggooien, toch? Zowel voor je eigen portemonnee als uit oogpunt van duurzaamheid.” Een ander voorbeeld is de verkoop van een paraplu voor een tientje als het droog is, en voor vijftien euro bij regen.

Amazon

De presentatie van Ger Boersma – net als Kasper oprichter van de Future Store – maakte duidelijk hoe hard de ontwikkelingen op het moment gaan. Deed de mens het duizenden, nee, miljoenen jaren rustig aan op technologisch vlak, de laatste vijftig jaar wordt er vaart gemaakt. Met als grote katalysator de smartphone. Nieuwe distributiemodellen ontstaan, met als gemene deler het samensmelten van de off- en online wereld. Of neem de opkomst van Amazon, haalt Paulien een ander voorbeeld aan. “Dat gaat de huidige winkeliers in de winkelstraten raken. Aan de andere kant biedt het ook kansen voor tankstations. Wij zitten op locaties waar veel traffic komt. Zo zijn wij ook op het idee van de zonnestudio gekomen. Daar ga je toch niet tien kilometer voor omrijden?”
Na het bezoek aan de Future Store at het gezelschap gezamenlijk in een restaurant. Daar bedacht Paulien zich, met een smakelijke maaltijd voor de neus, hoe belangrijk de rol blijft van vriendelijke medewerkers, ondanks alle technologische snufjes. “Je zaak kan nog zo top zijn ingericht, met moderne hulpmiddelen, maar als de menselijke maat ontbreekt brengt dat je nog nergens.”