HET GEWONE LEVEN IS ZO GOED ALS TOT STILSTAND GEKOMEN IN NEDERLAND. MAAR DAT GELDT ALLERMINST VOOR DE MENSEN DIE WERKEN IN DE VITALE SECTOREN. NATUURLIJK, DE MEDEWERKERS IN DE ZORG VOOROP. MAAR VERGEET OOK NIET DE SHOP- EN BAKKERIJMEDEWERKERS, DIE ELKE DAG KLANTEN IN DEZE ONGEWONE TIJD ZO GEWOON EN GOED ALS MOGELIJK WEER SNEL OP WEG HELPEN. TWEE PORTRETTEN VAN ‘ONZE’ HELDEN.

“Ook nu is de shop gewoon 24 uur open”

Janneke Vissers

Medewerker Bakery, Ototol

Een geoliede machine, mede dankzij Janneke

Janneke Vissers is werkzaam in de bakery van Total Hambaken in Den Bosch. Deze locatie wordt door Ototol geëxploiteerd sinds november 2015. De shop bij dit Totalstation is in het voorjaar van 2016 helemaal verbouwd, heeft een uitgebreid bakery en de shop is 24 uur per dag open. Ook nu.

Gasten helpen, broodjes smeren, producten inkopen en ook af en toe roosters maken: Janneke is er druk mee. Ook in deze bijzondere dagen. “Ja, ook nu is de shop gewoon 24 uur open, maar de bakery draaien wij nu van zeven uur ‘s ochtends tot drie uur ’s middags. En op dit moment smeren wij geen pistolets voor de gasten, maar zorgen wij ervoor dat onze zachte broodjes en sandwiches volop voorradig zijn in de koeling. Deze broodjes smeren wij overigens wel ook elke dag vers.” Ook kunnen de klanten van Total Hambaken in de warmhoudkast bladerdeegbroodjes, snacks en panini’s warm krijgen. “Evenals de warme broodjes Unox en gehaktballen. Alleen moeten ze de worst en de gehaktbal zelf op een broodje beleggen”, legt Janneke uit. Dagelijks komen er honderden gasten bij Total Hambaken, althans voor de coronacrisis. Nu is het er rustiger. “Al die gasten bedienen wij doorgaans met het team van zo’n 16 parttimers. En we werken normaal in twee shifts: van zes uur in de ochtend tot half één en van half twaalf tot zes uur in de middag”, vertelt Janneke. Zij verzekert dat ze het met z’n zestienen samen doen. “We hebben vaste belegschema’s, iedereen weet zodoende precies wat ze moeten doen. Heel handig allemaal.”

De schema’s zijn er, maar er is alle ruimte voor flexibiliteit (in gewone tijden). “Als een gast een broodje net even anders wil hebben, dan kan dat. Uiteraard. En ik krijg soms heel bijzondere verzoekjes. Maar geen probleem, wij smeren en beleggen ook die broodjes met alle liefde.” Die term gebruikt Janneke overigens met regelmaat, ook in gesprekken met klanten. “Als ze dan zeggen: ‘Het is wel erg duur’, dan zeggen wij: ‘Maar we smeren het wel met liefde voor u meneer. Dat krijgt u er gratis bij!’ Het is met een knipoog, dat haalt dan vaak wel de kou uit de lucht”, lacht Janneke.

Gasten veranderen

Zij merkt dat de gast wel aan het veranderen is. “Ze zijn soms zo gehaast, vooral de gasten die naar hun werk gaan. ‘s Ochtends vroeg zijn dat de bouwvakkers, even later (in het pre-coronatijdperk, red. ) de mensen die naar kantoor gaan. Dat was vroeger minder extreem, toen was er wel tijd voor een leuk praatje. Nu moet het vaak allemaal snel, snel, snel.” Maar niet dat dit haar dag verpest, nee allerminst. “We zitten aan een drukke provinciale weg met achter ons station een leuke volksbuurt. Ja, die mensen komen hier doorgaans voor een lekker bakkie koffie. En ja, ook voor een praatje. Die hebben vaak wel de tijd. Dan komt de Brabantse gemoedelijkheid om de hoek kijken, superleuk.” En ook in de avonduren, wanneer de bakery is gesloten, komt de groep klanten uit de wijk achter het station binnen. “Veel Marokkaanse jongeren komen voor een halalsnack. De frikandelbroodjes, kaasbroodjes en saucijzenbroodjes zijn niet aan te slepen. Maar nu mag er niemand blijven hangen om te kletsen, dat is wel jammer.”

Korte lijnen

Janneke is bij veel betrokken, en zij trekt dagelijkse op in een klein team met naast de collega’s van de bakery een caissière en de stationsmanager. “De lijnen zijn kort, we overleggen op zo’n dag best vaak even kort over zaken die er spelen in de shop of op het voorterrein. Dat gaat heel prettig.” Zij ondersteunt het met een voorbeeld. “Laatst liep er een man over het voorterrein te dwalen. Heel vreemd, dus in overleg hebben we besloten om hem even aan te spreken. Bleek hij onwel te zijn, een TIA. Dan is het snel handelen, ook weer met elkaar. En dan is fijn dat we een goed team zijn, een geoliede machine.”

“Ook bij ons is het super rustig. Klanten die thuis kúnnen werken, doen dat ook. Voor de klanten die toch nog komen, doen we net even wat extra’s.”

Sjoerd Merks

Leidinggevende shop, Green Planet (Shell)

‘Samen, samen met het team bereiken wij veel’

Aan het woord is Sjoerd, shopmedewerker van Green Planet in Pesse. Het ‘groene’ tankstation biedt een keur aan (duurzame) brandstoffen en ontvangt klanten normaliter in een shop met uitgebreide zitmogelijkheden en een formidabel shopassortiment, deels uit de streek en deels vers bereid. De klant wordt er vertroeteld. “Gelukkig is onze horeca nog open en kunnen gasten maaltijden afhalen”, vertelt Sjoerd. Maar daar is dan ook wel mee gezegd. Immers, gasten mogen niet meer lang verblijven in de shop. Toch is Sjoerd vol goede moed en zet hij dagelijks zijn schouders eronder. “Het leukste aan mijn werk vind ik de variatie. Geen dag is hetzelfde, zeker in deze tijd niet. Bovendien heb ik veel verschillende werkterreinen. Zo open ik vaak zelf de shop en word ik daarna afgelost door een collega. Vervolgens houd ik mij bezig met de administratie op kantoor.”

Het samenspel

Met name het samenspel met de collega’s vindt hij leuk. “Ik wil samen met het team goede prestaties leveren. Ik heb dan ook super leuke collega’s, we hebben veel lol met z’n allen.” Ook met zijn baas Edward Doorten kan hij goed door één deur. “Samen met hem heb ik twee jaar geleden mijn VW Polo gekocht in Duitsland. Ik was op zoek naar een jonge Polo met een sportief uiterlijk. Eigenlijk ben ik al sinds jongs af aan BMW-fan, maar voor mijn eerste auto zocht ik toch een iets nieuwer model voor mijn budget, met lagere maandlasten. Natuurlijk is de droom om nog eens ooit een BMW te mogen bezitten. De ultieme droomauto is een M5, maar dat is misschien wel héél optimistisch”, lacht Sjoerd.

Vol goede moed

Hij is enthousiast, en volle goede moed. Ook in deze moeilijke tijden. Maar soms, heel soms heeft hij de smoor erin. “Ik heb een hekel aan negatieve mensen. Omdat ik zelf ook geregeld in de shop sta, kom je zulke mensen wel eens tegen ja. Mensen die overal over klagen en van alles een probleem maken. Daar kan ik niets mee. Dan denk ik: joh, wat loop je nou te zeuren. Maak er wat leuks van. Maar gelukkig zijn de meeste mensen die hier komen wel heel vrolijk en positief.” Voor de klanten die toch nog komen in tijden van de coronacrisis doet Sjoerd en zijn team net even wat extra’s. “En dat wordt gewaardeerd.” Sjoerd is bovenal trots op het station, waar hij samen met het team de afgelopen jaren veel heeft bereikt. “Zo hebben wij onlangs de hoogst haalbare Shell-score bereikt tijdens de controle op ons planogram en assortiment. Hoe dat kan? Iedereen haalt het beste uit zichzelf en krijgt hier volop de ruimte om zich te ontwikkelen. Dat werpt zijn vruchten af, ook tijdens de coronacrisis.”