SERVICEPUNT VEDERS BIJ HET LUKOIL-TANKSTATION OP HANDELSCENTRUM BERGERWEG IN SITTARD VERKOOPT TABAK. VEEL TABAK. HOEWEL DE GRENZEN MET DUITSLAND EN BELGIË OP NOG GEEN VIJF KILOMETER AFSTAND LIGGEN. EN ONDANKS HET TABAKSONTMOEDIGINGSBELEID VAN DE OVERHEID IN NEDERLAND. WAT BRENGT DE TOEKOMST MET NIEUWE ACCIJNSVERHOGINGEN EN HET PRESENTATIEVERBOD VAN TABAK?

“Wij zitten hier op een bedrijventerrein, al vijftig jaar. Veel van onze klanten zijn vaste klanten, al jaren. Daar hebben we een heel sterke binding mee”, vertelt eigenaar Hub Veders. Zo verzorgt hij met zijn broodjesbar in het tankstation al jaren lunches en de catering voor tal van vergaderingen bij de omliggende bedrijven. “Ze zeggen dan: ‘Wij hebben een vergadering voor tien personen, wil jij de broodjes verzorgen?’. Dan stellen wij het helemaal zelf samen, we weten namelijk precies wat ze willen. Vervolgens halen de bedrijven de broodjes op de afgesproken tijd op. Daarnaast komen de werknemers zelf ook hun lunch halen, tussen elf en één zijn hier de piektijden. En samen met het broodje neemt men en passant ook tabak mee. En vice versa: men komt hier voor tabak en koopt ook een lekker broodje met drankje.”

“De totale shopomzet stijgt al zeven jaar achtereen, die van tabak stijgt daarin mee”

Hub Veders

Eigenaar, Servicepunt Veders

Shopomzet stijgt al zeven jaar Het is de reden dat Lukoil op die plek weinig last heeft van onder meer het prijsverschil op tabak met de omliggende landen. “De grens met België ligt op vijf kilometer, die van Duitsland op vier kilometer. Kijk, particulieren kopen vooral daar hun tabak, maar de zakelijke klanten komen toch echt hier. De totale shopomzet stijgt al zeven jaar achtereen, die van tabak stijgt daarin mee.” Natuurlijk spelen prijsverhogingen hierin een rol, maar het volume binnen tabak blijft ook wel aardig op peil. “Men komt hier toch vooral vanwege de combinatie met een vers belegd broodje of snack”, aldus Hub. Hij verwacht dat een maatregel als de verplichte displayban op 1 januari 2021 daarin weinig verandert. “Kijk, de accijnsverhoging straks maakt een pakje shag toch al snel 30 procent duurder. Dat is wel echt veel. Bovendien komt er per 1 juni een verbod op mentholsigaretten. Ook dat is een punt van aandacht, veel van mijn klanten kiezen deze variant. Maar goed, daar zullen fabrikanten ook nog wel iets op vinden. En mochten ze stoppen, dan zeg ik altijd; je rookt toch wel eerst mijn voorraad op.”

Geen omkijken


Als het gaat om displayban, dan zal de overstap op een nieuwe, afgedekte presentatie worden verzorgd door Lekkerland. “Ik maak namelijk onderdeel uit van het Lekker op Weg-programma, zij zorgen daarmee ook voor de invulling van de tabakspresentatie.” Hub heeft nog geen idee wanneer de nieuwe presentatie wordt geïnstalleerd. “Het is fijn dat ik daarnaar geen omkijken heb. En weet je wat het is, mijn klanten komen heel gericht voor tabak. Ze weten heel goed wat ze willen en wij zorgen dat we het hebben. Een afdekking van de presentatie zal hierin niets veranderen.”